Practic

NEAMȚUL ÎN BUCATE: Pui mănăstiresc

Neamțul în bucate vă prezintă în această ediție o rețetă tradițională, delicioasă, de pui mănăstiresc. Preparatul este unul specific zonei Târgu-Neamț, ușor de gătit și savuros.

Pui mănăstiresc cu mămăliguță caldă

Ingrediente necesare pentru o porție zdravănă:

  • 200 gr. pulpă de pui
  • 70 gr. șunculiță țărănească
  • 1 ceapă mare
  • 2 căței de usturoi
  • 1 morcov
  • jumătate de țelină
  • 100 gr – ciuperci champignion
  • 150 gr de smântână pentru gătit
  • Sare
  • Piper
  • Pătrunjel
  • Boia de ardei
  • Ulei
  • 200 gr mălai 

Mod de preparare:
Etapa 1

Se pregătesc ingredientele necesare și se curăță ceapa, morcovul și țelina. Se tăie fâșii sau cubulețe, atât legumele cât și carnea, pentru prepararea acestora. 

Etapa 2
Se călește jumătate de ceapă tăiată mărunt în ulei, după care se adaugă pulpa de pui și șunculița țărănească. După ce se rumenesc bine, se adaugă 150 gr de apă, usturoiul tăiat mărunt, sare și boia de ardei pentru culoare. Separat, ciupercile, țelina, morcovul și cealaltă jumătate de ceapă se taie și ele felioare și se călesc timp de câteva minute într-o altă tigaie. Se sărează după gust.
După câteva minute, legumele se adaugă peste pulpa de pui și șunculița țărănească, astfel încât toate ingredientele să se întrepătrundă. Se adaugă smântâna și pătrunjelul mărunțit.

Etapa 3 
Se pune la fiert apa pentru mămăliguță. Se adaugă sare, apoi ulei pentru a nu se prinde de ceaun și se amestecă treptat cu mălaiul.
La final, preparatul se montează într-un vas ceramic. Se consumă fierbinte, alături de mămăliguță. Pentru plăcere, se servește cu un pahar de vin alb!

Timp de preparare: 20 de minute.

Poftă bună!

Rubrică realizată cu ajutorul
Restaurantului Victoria