Inside CARMEN SAECULARE

Mănunchi de evenimente oferit de elevii Școlii Populare

Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț a dăruit publicului iubitor de activități artistice, la final de an 2022, un mănunchi de spectacole de datini și obiceiuri de iarnă.

În data de 14 decembrie 2022, a fost programat la Casa de Cultură a Sindicatelor Piatra-Neamț, concertul „Poveste de Crăciun“. Protagoniști au fost elevii clasei de canto tradițional de la Școala Populară de Artă Piatra-Neamț, sub coordonarea profesoarei Georgiana Șerban Axinte. Grupurile vocale „Floare de colț“„Mugurașii din Ghindăoani“ și „Sânzienele“ au oferit daruri muzicale părinților și celor dragi, colindând cu gând bun și inimă curată.

O zi mai târziu, pe 15 decembrie 2022, aceeași sală a Casei de Cultură a găzduit spectacolul  „Fluturi iernatici cu praf de colinde“. Pe scenă au performat elevii clasei de canto-muzică ușoară din cadrul Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț și Grupul „Happy Kids. Talentații copii sunt pregătiți de Paula Ghivirigă, artist și profesor de muzică. Printre invitații seratei s-au numărat și elevii clasei de actorie, coordonați de actrița Maria Hibovski. De asemenea, dansatorii Clubului „Ray’s Dance au fost și ei considerați invitați speciali în cadrul evenimentului.

Evenimentele lunii decembrie au continuat și în ziua de 18, la Casa de Cultură a Sindicatelor Piatra-Neamț, s-a desfășurat spectacolul „Colind prin suflet de copil“. Pe scenă a urcat îndrăgitul interpret Grigore Gherman, alături de clasa de dans popular a Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț și Ansamblul folcloric „Comorile Neamțului“, ambele pregătire de Anda Maria Acristinei.

Maratonul artistic a continuat pe data de 19 decembrie, când pietrenii au fost invitați la un eveniment aparte, „Crăciun multietnic“. Au evoluat ansamblurile „Niki“, al Comunității Elene Piatra-Neamț, „Steluțe vesele“, al Comunității Lipovenilor Ruși, și „Comorile Neamțului“ și „Brâul roșu“, ambele din Piatra-Neamț.

Ziua de 20 decembrie a adus în prim plan concertul Ansamblului „Nemțișorul“, coordonat de Laurențiu Marian, și al Ansamblului folcloric „Brâul roșu“, aflat sub coregrafia Cătălinei Dumitrachi, sub genericul „Scoli, mătușă, din pă’cel“.

Nu în ultimul rând, pe 21 decembrie 2022 a fost programat spectacolul „Deschide-ne, gazdă, poarta!“. În fața publicului au evoluat Ansamblul folcloric „Floricică de la munte“ și Ansamblul Etnofolcloric „Ștefan Vodă“, din localitatea Căpriana, Republica Moldova.

Autori articol:
Oana-Talida COZMA
Valentin ANDREI