Tradiții

Artizani de colecție – ANCA ALĂMÂIE și Secretul lui Adam

Artizani de colecție – ANCA ALĂMÂIE și Secretul lui Adam

Dacă vă întrebați pe cine mai descoperim sub genericul Artizani de colecție, rămâneți să răsfoiți paginile următoare ale revistei Coolt Neamț! Sunteți curioși să aflați ce personalitate complexă, înzestrată cu talent și dăruire face dezvăluiri despre o pasiune dezvoltată cu suflet și cu ajutorul mâinilor dibace? Aflați că e vorba despre Anca-Elena Alămâiei sau, pur și simplu, Anca – așa cum e cunoscută în mediul online. Ea este cea care dă viață unor minunății dulci, la care poate nici nu ați visat. Protagonista noastră duce mai departe o moștenire de familie, preluată de la bunicul Adam, cel care a excelat în calitate de cofetar la renumitul Jockey Club din Iași. Din povestea bomboanelor Secretul lui Adam nu lipsesc nici părinții Ancăi, cei care au avut un aport colosal în susținerea afacerii. Au adus cu ei, din Buhusi, rețetele și au început să le pună în practică aici, la Piatra-Neamț. La capitolul sprijin necondiționat marchează și sora ei, Ioana, cea care a încurajat-o permanent să-și urmeze pasiunea dusă la rang de artă.

Povestea bomboanelor create după Secretul lui Adam spune cam așa:

,,Un orășel necăjit, după război. Oameni flămânzi, săraci și triști. Acolo a ajuns Adam, de la Jockey Club din Iași, din saloanele strălucitoare, luxoase, cu femei delicate, îmbrăcate în pas cu moda de la Paris, cu gusturi fine și costisitoare.
Adam știa rețete și mintea îi fremăta de ce-ar fi putut face.
Buhuși, anii gri de după război.
Nimeni nu se gândea la dulciuri, dar el a îndrăznit. A deschis o cofetărie și, deodată, aerul s-a umplut de aromă de vanilie, ciocolată, fistic, portocale și rom.
În încăperea cu câteva mese se deschisese raiul copiilor. În vitrine stăteau impozante fel de fel de minuni: prăjituri cu cremă, frișcă, cozonaci dolofani și parfumați, în cupe se lăfăiau felurile de înghețată cremoasă, alifioasă, minunată. Dar minunea-minunilor abia acum avea să vină! Niște bomboane incredibile, care se topeau în gură, amețitoare, colorate și gustoase, vesele și aromate, cărora doar Adam le știa secretul. FONDANTELE! Venite de la Parisul mult visat, cochete și atrăgătoare ca un păcat, minunate, irezistibile.

Pe nesimțite, orașul a devenit vesel și mai colorat, copiii aveau pentru ce să învețe sau să fie cuminți – primeau o recompensa dulce de la Adam. Și îndrăgostiții își descoperiseră cadoul dulce prin care-și puteau declara focul inimii. Și nu exista petrecere ca la sfârșitul mesei, în farfuriile musafirilor să nu apară o minune dulce de la Adam. Știa să facă de toate: gogoși nervoase și langoși săltăreți, prăjituri amețite de ciocolată și bomboane mentolate, torturi zvelte și însiropate. Dar minunea-minunilor au rămas fondantele. Delicate ca o declarație de dragoste, fine, viclene încât te atrăgeau să nu te mai oprești, misterioase și pasionale în același timp. Fondantele lui Adam au îndulcit un oraș, i-au amețit cu vocea lor suavă pe toți cei care au îndrăznit să le sărute o dată.

Apoi, lui Adam i-a mai venit o idee – lumea era atrasă mult de ciocolată și imaginația sa l-a îndreptat spre niște bomboane-prăjituri cu capace de nucă și susan, crocante și îndrăznețe, vesele și sfărmicioase, masculine, dar dulci. Pentru doamne, le-a imaginat pe cele aromate cu vișine îmbietoare, cu gust insinuant și surprize ascunse. FONDANTELE  ȘI BOMBOANELE DE CIOCOLATĂ au rămas urma sa de aur în aceasta lume”.

În ciuda faptului că este inginer textilist, absolventă a Universității Tehnice ,,Gheorghe Asachi” din Iași și lucrează ca hairstylist, Anca a descoperit că misiunea sa este aceea primită în dar, încă din copilărie, în timpul vacanțelor, la bunicii de la Buhuși: aceea de a cofetări.

,,Amintirile mele din copilărie sunt parfumate și legate în permanență de bucătăria bunicului Adam, unde apăreau ca prin farmec fel de fel de bunătăți. Pentru un copil, acolo era locul poveștilor și al minunilor, paradisul zaharicalelor – bomboane, prăjituri, fel de fel de creme… Poate una dintre cele mai vechi amintiri ale mele este aceea când îmi dădea voie să iau cu o lingură crema care-i rămânea în cratiță după ce termina vreun tort sau o prăjitură”, își amintește cu nostalgie Anca.

După o rețetă secretă, mult îndrăgitele bomboane și fondante au la bază șerbetul. Anca povestește că pregătirea acestuia este primul și cel mai dificil pas, după care urmează omogenizarea sau ,,nuntirea”, cum spune ea, cu celelalte ingrediente. O altă etapă, extrem de minuțioasă, este modelarea lor, iar mai apoi, acoperirea cu ciocolată sau fondant. Nu în ultimul rând, marea provocare vine spre final, când minunățiile dulci sunt ornate, acea etapă în care acorzi fiecărei bomboane locul pe care îl merită.

,,Bomboanele mele sunt speciale pentru că aduc un gust demult uitat, amintesc de ceea ce bucurau clienții rafinați din Iași, unde bunicul meu a fost cofetar. Prin felul în care le decorez cred că pot dărui un moment de bucurie și veselie oricui, nu numai copiilor”, completează artizana de ciocolată.

Bomboanele Ancăi sunt adevărate surprize dulci, daruri de suflet care aduc bucurii celor care le primesc și pot să-și lumineze ziua și să se alinte.

La ce visează? Ca bomboanele realizate cu dragoste și migală, sub Secretul lui Adam, să ajungă la cât mai multă lume, să bucure și să surprindă. Să crească și să dezvolte această pasiune, să inoveze și să apropie rețetele și meșteșugul cât mai mult de secolul XXI.

,,Turcii au o vorbă care mi-a rămas la suflet «Hai să mâncăm ceva dulce ca să vorbim dulce»… Sper ca prin bomboanele mele să contribui cu un plus de iubire, culoare și bun gust în viețile celorlalți. La baza fiecărei pasiuni, și nu numai, se află IUBIREA. Dacă pot să o transmit și să o împart și cu ceilalți prin intermediul acestor bomboane, atunci simt că îmi îndeplinesc misiunea”, concluzionează invitata noastră.

Pentru moment, pe Anca Alămâiei o găsiți în online, pe facebook, gata să vă răspundă dacă aveți curiozitatea să-i degustați din minunății. Dacă nu ați făcut-o până acum, niciodată nu e prea târziu. Bomboanele și fondantele create după Secretul lui Adam spun o poveste, nu doar aceea de tradiție și familie, ci una în care dragostea și pasiunea se regăsesc în gustul desăvârșit al produselor ce-i sunt creație.   

,,Eu sunt una dintre nepoatele lui Adam, (…) vă voi dărui și vouă din talentul și meșteșugul lui Adam, din iubirea sa de viață, de culoare și de gust.
Doresc să vă dăruiesc o bucățică de existență dulce și parfumată încărcată de o frumoasă istorie. Îți mulțumesc, bunicule!”

Autor articol:  Oana-Talida COZMA
Foto: Daniel ANDREI