Tradiții

Sărbători populare – Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu. Marcu Boilor (25 aprilie)

Sărbători populare_Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu. Marcu Boilor (25 aprilie)

Marcu Boilor este sărbătorit pe 25 aprilie. Această zi era consacrată altădată vitelor cornute, în special boilor, fiind ținută atât de femei, cât și de bărbați, pentru ca aceste animale să nu se îmbolnăvească și să nu le atace animalele sălbatice.

Boul era considerat „fala țăranului român”, era socotit sacru. Acesta închipuia bunăstarea și blândețea, truda și sacrificiul. Cei care aveau boi erau socotiți oameni de frunte și se așteptau să fie respectați de consăteni, iar despre cei care își vindeau boii și plugul se spunea că își vând de fapt liniștea și bunăstarea casei.

Oamenii care aveau boi, în ziua de 25 aprilie se abțineau de la munca agricolă, de la arat, boii netrebuind să fie înjugați. Oamenii își lăsau vitele să pască unde voiau și cât doreau, pentru că era ziua lor. În schimb, gospodarii aveau voie să facă munci ușoare, cei cu oi îndeosebi trebuiau să strângă bărbânțele (vase de lemn, făcute din doage, în care se păstrează în special lapte și brânzeturi), care fuseseră umplute cu apă în seara ajunului Sfântului Gheorghe. Astfel, împlinind această practică, păstorii credeau că toate bărbânțele vor fi pline și peste an cu lapte și cu brânză.

Documentare realizată de
Robert-Marian FOTEA

„Timpul sacru. Sărbătorile de altădată”, Marcel Lutic