Tradiții

Artizani de colecție – ANA-MARIA LECUȘESCU, creatoarea ingenioasă de bijuterii contemporane

Ana-Maria Lecușescu, creatoarea ingenioasă de bijuterii contemporane

Căutările noastre de oameni frumoși care abundă în abilități creative și talente artistice continuă. De această dată, alocăm paginile rubricii „Artizani de colecție“ Anei-Maria Lecușescu, pietreanca economistă care și-a îndreptat atenția în ultimii ani spre bijuterit.

Frumoasă, inteligentă și cu un ascuțit simț creativ, invitata noastră este absolventă a Facultății de Economie, din cadrul Universității „Petre Andrei“ din Iași. Începând cu 2015, Ana a urmat cursurile Școlii Populare de Arte, secția pictură, iar mai apoi, începând cu anul 2021, a studiat la București, în cadrul Institutului Assamblage Bijuterie Contemporană.

„Am devenit conștientă de abilitățile artistice care zăceau în mine când m-am înscris la cursurile de pictură, din cadrul Școlii Populare de Arte. Dorința de a crea ceva cu propriile mâini și plăcerea de a purta tot felul de accesorii și bijuterii m-au direcționat către crearea bijuteriilor handmade“, explică Ana-Maria.

Ana-Maria Lecușescu este artizanul care și-a urmat chemarea, a studiat, a aprofundat și a descoperit atât vechile tehnici de confecționare, cât și noile metode de lucru în arta confecționării de bijuterii.

Pentru creațiile sale, pline de inovație și modernism, Ana utilizează materiale cât mai diverse. „Folosesc tot felul de materiale care mă inspiră, precum: cuprul, alama, oțelul inoxidabil, argintul, aurul, semiprețioasele, dar și pietrele prețioase. Am trecut de la bijuteria handmade în care foloseam cuprul sau inoxul în combinație cu pietrele semiprețioase, la bijuteria clasică, pentru care folosesc mai multe metale precum aur și argint, în combinație cu safire sau rubine“, mai povestește Ana, așa cum îi spun prietenii.

În ciuda avalanșei de informații noi, tehnici de lucru și cunoaștere, artizana mărturisește că rămâne fidelă bijuteriilor pe care le realizează cu pietre semiprețioase, în formă cât mai brută.

,,Una dintre tehnicile pe care le folosesc în realizarea bijuteriilor handmade cu pietre semiprețioase și cristale naturale brute este tehnica wire wrapping, în traducere tehnica de înfășurare cu sârmă. Sârma este mereu o provocare atunci când vrei să creezi ceva din ea și îmi oferă posibilitatea de a lucra monturi minunate, mai simple sau mai complexe“,completează invitata noastră.

Alte tehnici pe care Ana-Maria Lecușescu le utilezează în procesul creației sunt cele de sculptură în ceară, care se completează cu tehnica sand casting sau cu tehnica de turnare și topire specializată, în cuptoare. O altă metodă de lucru este cea clasică și implică manipularea materialelor prin metode folosind unelte precum ciocanul, cleștele, traforajul și pilele. Nu trebuie excluse nici tehnicile de sudură și șlefuire, ambele fiind indispensabile în crearea bijuteriilor cu finisaje impecabile.

Protagonista rubricii „Artizani de colecție“ din luna februarie se declară a fi inspirată de viață și în același timp adoră să se lase condusă de spontaneitate și creativitatea de moment.

„O sursă de inspirație este viața mea și experiențele prin care am trecut. Caut povești de viață sau metafore despre dragoste, moarte, viață și natură. Unele piese sunt inspirate din istorie, altele din sculptură, pictură sau geometrie, iar prin munca mea încerc să combin o simbioză perfectă între ele“, mai spune Ana-Maria.

Fiecare creație, fiecare bijuterie care-i poartă semnătura, spune o poveste. De aceea, Ana lasă ideile să prindă contur în timp ce prelucrează materialele. Așa se naște unicitatea!

„Bijuteriile mele sunt un mod de exprimare fără cuvinte. Eu mă adresez unui public curajos, care vrea să iasă din tiparele clasice și din «cutia limitării». Bijuteriile realizate de mine sunt speciale pentru că vin cu un mesaj. Un mesaj care transmite adevărul meu, văzut și trăit doar de mine“, concluzionează artista.

Ana-Maria Lecușescu a participat în 2022 la Romanian Jewelry Week, experiență ce a însemnat o validare a sa ca bijutier în arta contemporană, dar și o experiență inedită de a se apropia de publicul ei. De asemenea, experiența poate fi considerată și o motivație pentru ca noile rezoluții pentru 2023 să fie conturate cât mai bine. Astfel, prioritățile sale vizează perfecționarea site-ului unde sunt promovate propriile creații, lucrul intens pentru noua colecție și participarea cu succes la Romania Jewelry Week 2023, Milano Jewelry Week 2023 sau Târgul expozițional Autor 2023 de bijuterie contemporană.

Se anunță un an plin, un an cu realizări, după talentul, sudoarea și inovația puse la bătaie de frumoasa creatoare de bijuterii din Piatra-Neamț. Încă un motiv să ne cunoaștem, să ne promovăm și să ne prețuim artiștii de pe meleagurile nemțene.

 Autor articol:  Oana-Talida COZMA