Tradiții

Artizani de colecție – DRAGOȘ BURLACU, artistul care sculptează în coajă de ou

Artizani de colecție prezintă în luna aprilie un talentat artist în tehnica ,,egg carving”. Dragoș Burlacu, protagonistul rubricii noastre, este pietrean get-beget, are 49 de ani, este tată de băieți  și în ciuda meseriilor de mecanic auto sau șofer și-a descoperit abilitățile artistice din întâmplare. ,,Acum 10 ani am vazut la televizor un ceh care făcea gravură în coajă de ou. M-a impresionat  și mi-am spus: ‹‹eu de ce nu as putea ?››”, povestește artizanul.

A fost autodidact, s-a descoperit treptat, în timp, lucrând cu inspirație din tot ceea ce îl înconjoară. Folosește ouă de toate felurile, cu precădere cele de gâscă, găină și chiar de struț. ,,Golesc oul,  îl spăl și îl curăț bine. Operațiunea este obligatorie, altfel vor căpăta miros. După această etapă, ouăle vor sta la uscat. Cu cât mai mult, cu atât mai bine. Între timp îmi aleg un model și îl desenez, apoi urmează gravura”, explică artizanul.

Inspirat de natură, internet, modele tradiționale, creațiile lui Dragoș Burlacu par să fascineze încă de la prima vedere. Minunățiile gravate cu migală dezvăluie pasiune, dragoste pentru frumos și rafinament. Magnetizat de motivele tradiționale, artizanul și-a propus orientarea creațiilor sale spre ofertanta lume a tradițiilor strămoșești și a rădăcinilor străbune.

Pentru a da viață ouălor-bijuterii ,,folosesc un micromotor de stomatologie de 35.000 turații si o turbină, tot de stomatologie, de 400.000 turații pe minut. E multă muncă. Uneori, după ce aproape termin de gravat întregul ou, când e aproape gata, se crapă! Acela este un ou stricat, la care am muncit foarte mult, dar mă calmez și o iau de la capat, explică artizanul și riscurile ,,meseriei”.

Munca este una de durată, ce presupune atenție, multă răbdare și creativitate. ,,Pot lucra cam două ore continuu, însă nu mai mult, pentru că mă dor ochii. După o pauză, pot relua încă două ore, dacă nu, continui a doua zi”, povestește Dragoș.  Facearea unei ,,bijuterii ovoidale” depinde de complexitate și poate dura până la o lună. Între timp, creatorul este tentat să înceapă un alt model, o nouă lucrare, pentru a combate rutina.

Lucrările lui Dragoș Burlacu nu sunt prezente la târguri și la evenimente, nu le veți găsi nici în magazine, dar puteți să vă interesați de artizan și colecția lui online. Dacă doriți să achiziționați un suvenir autentic, deosebit, realizat manual, trebuie să știți că prețurile variază între 50 lei pentru un ou mic, de găină și 350 lei pentru un ou mare, de struț.

În prezent, colecția de ouă gravate a lui Dragoș Burlacu însumează circa 40 de exponate, unicat, de diferite dimensiuni, cu variațiuni simbolice inspirate din natură, tradiții, motive geometrice sau religie.  

Ouăle gravate pot deveni un cadou elegant, dar și un decor creativ pe masa festivă la Sărbătorile de Paşte. Creațiile ovoidale sunt realizate, cu talent, după structurile fragile, delicate, ale macramé-ului francez. Aici se adaugă imaginație și inventivitate fără limite, dragoste pentru artă, minuțiozitate și un strop de suflet.

Dragoș Burlacu este singurul creator din județ care sculptează în coajă de ou, ceea ce-l face un artist apreciat, care stârnește curiozitate și prețuire. Îi dorim spor, inspirație și vizibilitate, astfel încât lucrările lui să bucure cât mai mulți privitori.

Arta și frumosul rămân avuția sufletului, iar acum, mai mult ca oricând, e momentul să ,,ne îmbogățim”! 

Autor articol:  Oana-Talida COZMA