Tradiții

Artizani de colecție – GHEORGHE APETREI și apicultura moștenită din generație în generație

Îl prezentăm în aceste rânduri ale Revistei Coolt Neamț, ca artizan al Neamțului, pe Gheorghe Apetrei, un pasionat apicultor, care a moștenit dragostea pentru abline de la părinți, bunici și străbunici. Atât el, cât și soția sa și copiii lor duc tradiția mai departe, îmbogățind stupina cu inovație, dedicare și atenție pentru produse de calitate, BIO, recunoscute atât în Neamț, cât și în alte colțuri ale țării.

Îl prezentăm în aceste rânduri ale Revistei Coolt Neamț, ca artizan al Neamțului, pe Gheorghe Apetrei, un pasionat apicultor, care a moștenit dragostea pentru abline de la părinți, bunici și străbunici. Atât el, cât și soția sa și copiii lor duc tradiția mai departe, îmbogățind stupina cu inovație, dedicare și atenție pentru produse de calitate, BIO, recunoscute atât în Neamț, cât și în alte colțuri ale țării.

Invitatul nostru, născut la Târgu-Neamț, este absolvent al Facultății de Biologie din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași și activează ca profesor de biologie, iar timpul liber, alături de familie, este dedicat albinelor.

,,Tatăl meu a fost unul dintre cei mai renumiți apicultori ai județului nostru; avea peste 150 familii de albine și chiar și în timpul regimului comunist a practicat această îndeletnicire. În prezent, fiecare membru al familiei își ocupă mare parte din timpul liber lucrând în stupină și cu activități care susțin o ferma apicolă. Soția mea, Daniela, băiatul cel mare, Rareș, chiar și fiica cea mica, de doar 10 ani, efectuează diferite operații în tehnologia de întreținere a stupinei, precum și în cea de valorificare a produselor stupului. Ocazional intră în fluxul activităților și socrul meu, din Roman, pe care l-am «îmbolnăvit» de apicultură și are și el propria lui stupină”, povestește Gheorghe Apetrei. 

În prezent, Stupina Apetrei deține un efectiv de aproximativ 300 de familii de albine, dar numărul lor fluctuează. Vara, familiile de albine se înmulțesc, iar toamna, familiile slabe sau neperformante sunt unificate. Familia Apetrei și-a canalizat atenția pe calitatea și performanța albinelor și mai puțin pe creșterea numărului lor.

,,Albinele sunt iubite din momentul în care le înțelegi organizarea, le înțelegi necesitățile și începi să îți dai seama că fără ele viața nu ar fi posibilă. Lor le datorăm hrana de zi cu zi. Jean Paul Gaultier spunea că «plantele au nevoie de albine ca să rodească, iar albinele au nevoie se plante ca să se hrănească». Peste 80% din producția agricolă este datorată polenizării efectuate de către albine”, explică apicultorul. 

Cei care practică apicultura știu că stupăritul pastoral sau transhumanța cu albine este o necesitate când deții un număr mare de familii de albine care au nevoie de resurse consistente  nectaro-polenifere.

,,Mergem cu albinele în diverse păduri de salcam, tei, cireș sălbatic, păduri de conifere, plantații de zmeur, fânețele montane și căutam acele locuri în care poluarea cu pesticide este cât mai redusă sau absentă. Stupina noastră este ecologică, producătoare de miere BIO, ceea ce înseamnă că trecem de o serie de controale foarte riguroase”, completează Gheorghe Apetrei.

Familia Apetrei produce preparate apicole diverse, extrem de apreciate și căutate. Printre acestea se numără cele comune, precum mierea de salcâm, de păducel și arțar, mierea de cireș și păpădie, tei, fâneață, dar și renumitele sortimente de miere din zmeură sau mană de conifere. De asemenea, și-au canalizat atenția pentru producția de ceară, propolis, lăptișor de matcă, apilarnil, polen, păstură sau faguri cu miere. Stupina Apetrei este cunoscută și pentru un preparat înregistrat la Oficiul de Invenții și Mărci – «Puterea Zimbrului», produs realizat doar de familia Apetrei.

,,Pentru a produce miere trebuie să ai în primul rând albine sănătoase și bine îngrijite, să le deplasezi la masivele melifiere și să ai mintea deschisă pentru a aplica cele mai noi tehnologii de lucru cu albinele. Nu în ultimul rând, e important să ai parte de vreme favorabilă, atât din punct de vedere al temperaturilor, cât și al precipitațiilor. Suntem la mâna Domnului, cum se spune, dar el este generos cu oamenii care muncesc”, mai spune apicultorul de la Târgu-Neamț.

Iubitorii produselor apicole, care sunt în căutare de miere de albine de calitate, BIO, trebuie să se orienteze către apicultorii locali și producătorii autohtoni, dar mai ales către cei care practică stupăritul în zona montană care produc, după spusele specialiștilor, o miere de neegalat.

,,BIO înseamnă îndeplinirea unor condiții și anume: deplasarea stupilor doar în zone nepoluate, unde lipsesc pesticidele din agricultură, înseamnă utilizarea doar a acizilor organici și a unor tratamente biologice în combaterea unor boli și dăunători pe care albinele le au, înseamnă o trasabilitate a produselor, toate acestea ducând la o siguranță alimentară crescută. Evident, totul înseamnă costuri de producție în plus”, ne lămurește domnul Apetrei.

Proiectul Stupina Apetrei este unul în continuă dezvoltare. Gheorghe Apetrei și familia sa lucrează intens pentru diversificarea produselor pe care le produc. Următorul pas are în vedere deschiderea unui atelier de cosmetice pe baza de produse apicole.

Minunățiile realizate sub brandul Stupina Apetrei pot fi achiziționate de pe magazinul on-line www.stupina-apetrei.ro sau de la târgurile de produse locale și tradiționale unde sunt invitați, în Neamț sau în alte locuri din țară. ,,Mulțumim pe această cale celor care ne invită și care se gândesc să ajute și pe producătorii locali a căror produse, fără lipsă de modestie, sunt net superioare calitativ celor importate”, concluzionează apicultorul.

O îndeletncire nobilă, apicultura este practicată de oamenii care iubesc albinele, le înțeleg viața și sunt dispuși să învețe din valorile lor. Și dacă vă întrebați ce putem învăța de la albine, unitatea este una dintre capacitățile lor. Responsabilitatea, îngrijirea reciprocă și corectitudinea sunt alte atribute pe care albinele le aplică în ambientul lor.

Oamenii ca Gheorghe Apetrei și familia sa sunt vrednici, devotați, și pun pasiune în ceea ce fac. Iubesc albinele și le respectă pentru că mai presus de toate, le înțeleg nevoia și utilitatea. Oferă și la rândul lor primesc din mierea vieții, dar și din frumusețea îndeletnicirilor ce întregesc stupăritului și apicultura. 

Autor articol:  Oana-Talida COZMA