Tradiții

Leacuri pentru sănătate – Remedii naturale pentru: Colon iritabil cu polip interior, ficat mărit, aciditate gastrică, chisturi pulmonare

Acest „al doilea creier” așa cum mai este denumit sistemul nervos de la nivelul intestinului, rețea complexă de neuroni, neurotransmițători și proteine, lucrează independent de vreo comandă de la nivelul creierului. Emoțiile puternice, „fluturii” în stomac, chinurile gastrice care preced examenele importante ori balonările care apar când trecem prin stări de stres extrem, sunt controlate de sistemul nervos enteric al intestinului, iar acesta poate fi afectat sever, diagnosticul fiind „colon iritabil”. Așa cum v-am obișnuit, vă prezentăm o rețetă naturistă și pentru această afecțiune.

Acest „al doilea creier” așa cum mai este denumit sistemul nervos de la nivelul intestinului, rețea complexă de neuroni, neurotransmițători și proteine, lucrează independent de vreo comandă de la nivelul creierului. Emoțiile puternice, „fluturii” în stomac, chinurile gastrice care preced examenele importante ori balonările care apar când trecem prin stări de stres extrem, sunt controlate de sistemul nervos enteric al intestinului, iar acesta poate fi afectat sever, diagnosticul fiind „colon iritabil”. Așa cum v-am obișnuit, vă prezentăm o rețetă naturistă și pentru această afecțiune.

DETOXIFIERE:
Ziua I, II, III:  Legume, fructe + 2 litri ceai de coada şoricelului.
Argilă: 200 ml. apă cu o lingură argilă dimineaţa, timp de 2 luni.

TINCTURI: sunătoare, coada calului, gălbenele, cimbru, angelica, chimen, coada şoricelului, brustur, afin, mur, dud, anghinare, pedicuţă, urzică.
Se amestecă într-un recipient de sticlă. Se ia o linguriță pe zi, timp de 2 luni, dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de masă.

ULEI: dovleac – 2 linguriţie pe zi 1-6 luni; salvie, sunătoare, mentă
Se ia o jumătate linguriţă pe zi, timp de 20 zile, 10 zile pauză, apoi 2 luni.

CEAI: ceai gastric, sovârf, pufuliţă, trifoi, merişor, cicoare, anason, pătlagină, păpădie.
Se amestecă toate plantele, se prepară astfel: 9 litri apă cu 9 linguriţe plantă, infuzie 15 minute. Se beau 1,5 litri pe zi, timp de 2 luni.

DECOCT: 1l ţuică de 40 grade, 500 gr. suc de lămâie, 500 gr. frunze potbal, 250 gr. sunătoare, 1 kg. miere, 1l ulei de măsline, 200 gr. boabe porumb, 400 gr. grefă roşie. Se macină prin mixer/maşina de carne. Se amestecă şi se lasă la macerat 14 zile, se strecoară şi se iau 50 ml. pe zi timp de 1-6 luni.

PREPARAT: 1 kg. miere, 500 gr. lămâie, 50 gr. hrean, 200 gr. morcov, 300 gr. pătrunjel (rădăcină), 200 gr. dovleac, 100 gr. ridiche roşie. Se macină prin mixer/maşina de carne (inclusiv coaja). Se amestecă şi se lasă la macerat 6 zile, se ia două linguri de trei ori pe zi  timp de 2 luni.

Băi de colon: stejar, gălbenele, frunze de mesteacăn.
Se fac băi anale, 10 – 15 minute/baie, apoi se aplică o cremă din muguri de plop.

Documentare realizată de
Daniela BÎNDILĂ

„Reţete pentru viaţă – tratamente naturiste“, autor Tudoriţa Profir, Editura Capriccio, Piatra-Neamţ, 2011