Tradiții

Artizani de colecție – MAGDALENA ATUDOSIEI, creatoare de bijuterii din aur vegetal și figurine din ipsos

Meleagurile nemțene au oameni cu totul speciali, înzestrați cu talente diverse și abilități creative. Tânăra Magdalena Atudosiei, de la Borlești, Neamț, este cea căreia îi dedicăm paginile următoare în cadrul rubricii „Artizani de colecție“.

La 29 de ani, este mama a doi copii minunați. Imediat după perioada sarcinilor și-a dorit să facă ceva creativ, care să o ajute în dezvoltare și în obținerea unor bani. „Am urmărit să-mi ocup timpul care devenea o rutină continuă și am încercat să fac mai multe activități hand made“, povestește Magdalena.   

Ce a ieșit în urma acestor căutări, vă prezentăm imediat. Artizana noastră a adus, în urmă cu un an, pe piața iubitorilor de accesorii și frumos, bijuteriile din aur vegetal. Noutate absolută, bijuteriile au stârnit curiozitate și interes din partea doamnelor și domnișoarelor.

„A fost o provocare să pot aduce pe piață un model de bijuterii cu totul nou. Ofer femeilor o alternativă pentru bijuteriile scumpe din aur. Cu timpul, doamnele au înțeles și apreciat efortul cu care sunt făcute, eleganța și unicitatea lor. Așa am început să extind proiectul cu aur vegetal și pe la mici târguri, pe diferite site-uri sau pe rețelele de socializare“, a explicat artizana.

Bijuteriile din aur vegetal sunt bijuterii de colecție, care susțin mediul înconjurător.

Aurul vegetal este o fibră vegetală, rară, care crește într-o singură regiune din Brazilia. Culoarea acesteia este asemănătoare cu cea a aurului, de aici și denumirea de aur vegetal, iar proprietățile nu se schimbă în timp. Este o plantă lejeră, nonalergică, folosită adesea la crearea bijuteriilor. 

„Am descoperit aurul vegetal în Italia, cât am lucrat acolo. Un colaborator de serviciu, cu timpul, m-a învățat cum se poate dezvolta o pasiune hand made. Firele de aur vegetal vin lucrate cu multă migală din Brazilia; eu doar le personalizez pe fiecare în parte, în funcție de preferințele clientelor. Utilizez diverse pietre semiprețioase, le finalizez dând tușa de perfectare și le asamblez individual“, explică Magdalena Atudosiei.

Protagonista noastră se declară inspirată de eleganță, dar și de fiecare clientă care își dorește bijuterii personalizate. „Clientele îmi spun cam ce le reprezintă și eu încerc ca bijuteriile să fie exact ceea ce își doresc. Bijuteriile din aur vegetal sunt bijuteriile ideale pentru persoanele alergice și pentru cele care doresc să susțină mediul înconjurător. Are aceeași strălucire ca a aurului și aceeași rezistență“, a povestit creatoarea.

Aurul vegetal este realizat din planta cu denumirea „capim dourado“. Iarba de aur apare spontan într-o anumită regiune deșertică a Braziliei. Fibrele Capimdoro sunt împletite cu pricepere pentru a crea bijuterii care strălucesc precum razele soarelui.

Ipsos creativ

O altă preocupare creativă a Magdalenei Atudosiei este și cea prin care dă viață ipsosului. Proiectul „Ipsos Creativ“ a fost demarat în urmă cu trei ani, când a început să realizeze cu pricepere figurine și decorațiuni din ipsos. „Având o fetiță foarte energică și creativă, încercam să o țin mereu ocupată și așa am început să fac figurine din ipsos. La început am făcut pentru mine, apoi și pentru alte mămici, și în final am ajuns să vând la grădinițe și la școli“, a specificat artizana.   

Din ipsos au fost realizate diverse figurine și suporturi pentru lumânări. „Ipsosul creativ este pentru copii, pentru părinți, dar și pentru copilul din mine. Activitatea este menită pentru a arăta celor din jur că lumea este plină de culori și de viață“, mai spune invitata noastră.

Cele două activități se completează, pun în valoare talentul artistic și atrag iubitorii de activități artizanale. Produsele create de Magdalena Atudosiei pot fi identificate cu ușurință pe facebook – „Bijuterii handmade din aur vegetal“, sau pe pagina „Ipsos creativ“. Minunățiile ce-i poartă semnătura au fost admirate și la micile târguri de profil din județ.

 Autor articol:  Oana-Talida COZMA