Tradiții

Legende populare – Anul Nou dacic și celtic

Asemănător românilor, popoarele de origine celtică din Nord-Vestul Europei (scoțienii, irlandezii ș.a.) au avut un calendar pastoral structurat tot pe două anotimpuri: vara – între Armindeni (1 mai) și Ziua Tuturor Sfinților (1 noiembrie), iarna – între 1 noiembrie și 1 mai. Diferența de numai câteva zile între cele două importante arii culturale ale Europei, dacică și celtică, în ceea ce privește începutul verii pastorale (23 aprilie – 1 mai) și începutul iernii (26 octombrie – 1 noiembrie) se explică prin diferența de latitudine geografică și de condițiile locale de climă în care trăiesc urmașii actuali ai celților și geto-dacilor.

În insula Man, redută în care limba și civilizația celților au rezistat mai bine invadatorilor saxoni, în ziua de 1 noiembrie, cete de colindători cântau o melodie numită „Hogmany“, care începea cu cuvintele „Noaptea asta este noaptea Anului Nou, Hogunaaa!“.

Mult mai multe obiceiuri specifice Anului Nou pastoral le-au păstrat românii la Vinerea Mare (14 octombrie) și Sâmedru (26 octombrie).

Documentare realizată de
Marian-Robert FOTEA