Tradiții

Artizani de colecție – MARINELA ȘI DUMITRU VÎRLAN, soții care dau unicitate lemnului

ARTIZANI DE COLECȚIE-MARINELA ȘI DUMITRU VÎRLAN, soții care dau unicitate lemnului

În căutarea oamenilor talentați, cu abilități creative, ne oprim în acest număr la atelier Dumir, la Piatra-Neamț, unde-i găsim pe soții Marinela și Dumitru Vîrlan. Artizanii dau viață lemnului, realizând obiecte de uz casnic cu amprente unice, artistice.

„De mic copil am iubit natura, muntele, pădurea, iar pasiunea lucrului cu lemnul mi-a fost insuflată de tatăl meu care făcea mici obiecte din lemn. Am lucrat o perioada în străinătate, iar în timpul pandemiei am luat decizia de a ne întoarce acasă, să începem un mic business de familie“, a povestit Dumitru Vîrlan.

Mâinile pricepute ale celor doi artizani creează produse din lemn masiv: ceasuri de perete, blaturi de masă, tocătoare și platouri de servire, ceasuri de masă, suporturi de pahare sau diverse alte produse la cerere. Pentru ca toate aceste produse să capete și rol decorativ, sunt de cele mai multe ori realizate în combinație și cu rășini expodice. Până la obținerea produsului finit, lemnul trece printr-o serie mai amplă de procedee.  

„Tehnicile de prelucrare a lemnului presupun uscarea acestuia. Apoi urmează curățarea de scoarță și putregai, tăierea după forma dorită, șlefuirea și combinarea cu rășini epoxidice. Această ultimă etapă ne ajută pentru a crea piese unicat, dar și la întărirea lemnului. Apoi este momentul în care urmează tratarea cu uleiuri naturale, pentru a evidenția naturalețea și frumusețea lemnului“, a mai explicat artizanul.

Familia Vîrlan a ales să utilizez mai multe tipuri de lemn natural în realizarea produselor ce le poartă semnătura. Nucul, stejarul, cireșul, paltinul și rășinile epoxidice sunt cel mai adesea folosite pentru a da viață creațiilor din lemn.

De asemenea, sunt importante și uleiurile speciale folosite, destinate procesării lemnului, dar alese cu atenție pentru a nu afecta calitatea produselor.

Întrebați cu ce se detașează și de ce sunt speciale produsele „Dumir“, artizanii ne-au mărturisit că promovează produse din lemn masiv, unicat, care sunt în concordanță cu cerințele cumpărătorilor. „Vrem să punem în evidență fiecare bucată de lemn, pentru a reflecta unicitatea piesei pe care o realizăm“, a spus domnul Dumitru.

Farmecul produselor realizate de cei doi artizani sunt date și de rășina expodică.

Spre deosebire de alte rășini, cele epoxidice au o rezistență foarte mare la umiditate, ceea ce face ca obiectele care sunt supuse unui astfel de tratament să aibă o rezistență foarte bună la apă. Acest beneficiu se datorează unei structuri chimice diferite de a altor lacuri. De aceea rășinile epoxidice sunt materialele preferate și pentru acoperirea yachturilor, a bărcilor sau a altor ambarcațiuni din lemn.

În ciuda faptului că cei doi soți au deschis atelierul în ultimul an, produsele lor au fost rapid îndrăgite și apreciate de consumatori. Poate și din pricina faptului că țin mai mereu cont de preferințele și cerințele clienților lor.

În scurta lor experiență, Marinela și Dumitru și-au prezentat deja creațiile și la câteva târguri destinate artizanilor la Piatra-Neamț, Roman, Borlești sau la Muzeul Țăranului Român, la București.

Atelierul „Dumir“, așa cum au denumit spațiul de lucru și mica afacere de familiei, și produsele unicat realizate din lemn pot fi identificate cu ajutorul social media, atât pe instagram, cât și pe facebook. Cei doi soți pregătesc inclusiv lansarea site-ului pentru ca produsele lor să poată fi comandate cu ușurință de oriunde.

„Creațiile noastre se adresează tuturor persoanelor care iubesc lemnul. Produsele sunt realizate după un design minimalist, unicat, fiind practice și menite să aducă frumusețe în casa oamenilor“, a concluzionat Dumitru Vîrlan.

Autor articol:  Oana-Talida COZMA