Tradiții

Artizani de colecție – MATEI ALEXANDRU GROSU și povestea jucăriilor de lemn

Ce ziceți de o incursiune în fascinanta lume a jucăriilor? De această dată, rubrica Artizani de colecție vi-l prezintă pe Matei Alexandru Grosu. Nu, nu este un articol destinat copiilor, ci tuturor celor care iubesc frumosul, ludicul și lucrul manual, de calitate. Povestea meșteșugului de a realiza hand-made, jucării din lemn, a început pentru familia Grosu în 2017.

Ideea cu jucăriile din lemn ne-a venit în urmă cu 8 ani, când eu și Maria, soția mea, locuiam în București. Jucându-ne cu Alex, băiețelul nostru, și cu jucăriile sale, ne-am dat seama cât sunt de frumoase și îndrăgite atât de noi cât și de copil, și cum doream să facem ceva al nostru, am scris un plan de afaceri și celelalte documente necesare și am depus un proiect pentru o finanțare nerambursabilă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală în sesiunea 2016. Proiectul a fost câștigător și am semnat contractul de finanțare la începutul anului 2017, iar din vara aceluiași an am început să lucrăm primele modele.

Au ales lemnul ca material pentru realizarea jucăriilor, în mod natural, din dorința de a realiza produse hand-made. La început au fost doar o idee și cei doi soți Grosu. Astăzi, alături de ei, în activitatea de producție s-au alăturat încă 7 oameni.

Noi credem că jucăriile noastre au suflet datorită muncii și pasiunii pe care meșterii noștri tâmplari le depun când lucrează. Lemnul este cald, plăcut la atingere și miroase extraordinar, și, sincer, nu văd un alt material mai bun pentru a realiza o jucărie.
Eu lucram lemnul împreună cu meșterii tâmplari în hală, iar Maria picta jucăriile. Între timp am crescut, iar jucăriile noastre ajung în multe colțuri ale lumii, așadar rolurile noastre s-au schimbat. Eu mă ocup mai mult de partea administrativă, marketing, vânzări și relațiile cu clienții și, deși Maria nu mai participă în activitatea noastră de zi cu zi, încă ne consultăm și luăm deciziile referitoare la noile produse pe care le lansăm sau strategiile de marketing.

Conceptul jucăriilor Vulp ′S Toys are la bază un design original. Acesta este și unul dintre motivele, în ciuda concurenței, pentru care sunt căutați și apreciați peste hotare. În prezent ne bucurăm de peste 1.200 de review-uri de 5 stele pentru produsele noastre vândute pe Etsy, o platforma pentru produse hand-made și vintage.

Etapele realizării unei jucării de lemn sunt multiple, implică răbdare, minuțiozitate și talent. De la proiectare, prototipare și testare, drumul este unul complex.

Plecăm de la o idee, de obicei ne inspirăm din natură sau din mediu înconjurător uman, o descriem în detaliu, apoi punem pe hârtie designul inițial, facem prototipul și vedem dacă trebuie să modificăm ceva. După care facem o serie limitată pe care o testăm în piață.
În realizarea produselor urmărim tot timpul că acestea să fie conforme standardului european de siguranță al jucăriilor EN 71. Este în egală măsură greu și frumos să faci jucării din lemn lucrate manual. Este greu deoarece este o muncă ce implică răbdare și talent, de la tăiere conform șablonului, la șlefuire și modelare, până la pictură.

Brandul de jucării dezvoltat de familia Grosu promovează peste 150 de modele de jucării. Printre acestea sunt figurinele (animale și păpușele), căsuțele pentru păpuși, jucăriile de sortat și stivuit, jucăriile pentru activități în casă, triunghiul Pikler, hamacul sau mașinuțele din lemn. De ceva timp, au început să realizeze inclusiv mobilier pentru camera copiilor, precum rafturi Montessori sau paturi din lemn.

Minunatele jucării sunt confecționate cu grijă, din diverse soiuri de lemn. Dintre acestea, amintim paltinul pentru figurine, pentru că este un lemn dur, alb, și se pictează ușor. Pentru jucăriile mai mari este folosit teiul și molidul, pentru că sunt ușoare și au rezistență bună în lungimea fibrei. Mobilierul este realizat din lemn de cireș pentru că are o culoare roșiatică, iar fibra este foarte frumoasă.

Dacă v-ați întrebat de ce ar trebui să vă orientați spre jucării de lemn, o să vă dăm câteva motive. În primul rând, dezvoltă abilitățile motorii și cognitive, mai apoi, jucăriile din lemn permit copiilor să-și folosească imaginația și să creeze propriile lor povești și scenarii de joc. 

Un alt motiv pentru care ați putea opta pentru o jucărie de lemn este cel legat de conexiunea cu natura – lemnul oferă o senzație de autenticitate și calitate. Nu în ultimul rând, durabilitatea și calitatea acestor jucării sunt demne de luat în calcul și pot fi o investiție pe termen lung.

Extinderea afacerii este unul dintre țelurile familiei Grosu. Jucăriile lor de lemn,

încă de anul trecut, sunt promovate și vândute în magazine din Europa, SUA și Canada. Direcția este dată în acest sens, nu e nevoie decât de perseverență, calitate și continuitate.

Cei care doresc să cunoască îndeaproape jucăriile produse la Neamț, la inițiativa familiei Grosu, nu au decât de dat un search online cu vulpstoys, iar lumea jucăriilor de lemn, cu iz din basmele citite de bunica, va ieși la iveală.

Autor articol:  Oana-Talida COZMA