Tradiții

Leacuri pentru sănătate – Remedii pentru meningită la copii

Meningita este o afecțiune ce se declanșează pe fondul unei infecții virale sau bacteriene, în care meningele, cele trei membrane care învelesc creierul și măduva spinării și protejează împotriva expunerii rapide la agenții externi, se inflamează.

Meningita bacteriană este mai frecventă la copiii cu vârsta sub cinci ani și poate cauza decesul la sugari cu vârsta sub un an. De asemenea, este frecventă în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani.

La sugarii şi copiii cu vârsta sub doi ani, simptomele pot fi: febră, somnolenţă, plâns necontrolat mai puternic la ridicarea în braţe, fotosensibilitate, inapetenţă, rigiditatea gâtului şi arcuirea coloanei vertebrale, însoţite de plâns la încercarea de aplecare a capului în faţă. La nivel vizual, pot apărea: umflătură în zona fontanelei, paloare facială, învinenţirea buzelor, erupţie cutanată, privire în gol. Micuţii pot fi letargici, greu de trezit din somn, sau agitaţi şi iritabili. Copiii mai mari și tinerii pot acuza durere cervicală, înţepenire a gâtului și sete intensă.

TINCTURI: orz, ovăz, țelină, cătină, busuioc, secară, armurariu, propolis, coada şoricelului.
Se amestecă şi se ia câte o linguriţă pe zi, la ora 10.

CAPSULE: urzică, o capsulă dimineața; ginko-biloba, câte o jumătate de capsulă pe zi; păpădie, germeni de grâu, câte o capsulă pe zi din fiecare, după-amiaza. Capsulele se iau, în acest fel, timp de 10 zile, după care se iau vitaminele de mai jos timp de 10 zile, urmate de 10 zile pauză. Se reia administrarea în acest mod și în a doua lună.

CEAI: coada şoricelului, salcie, tei, hamei.
Preparare: o jumătate de linguriță de plante, la 500 ml de apă. Se beau 500 ml ceai pe zi.
La nevoie se poate lua Nevrosedin.

VITAMINE: omega 3, cătinovit, coenzima Q 10, câte o capsulă din fiecare, timp de 10 zile. Vitaminele se iau numai după ce se administrează, în prealabil, timp de 10 zile, capsulele specificate mai sus. După ce se iau și capsulele și vitaminele, se face o pauză de 10 zile, după care se reia administrarea în acest mod și în a doua lună.

BĂI DE CORP: nuc, iasomie, coajă de mandarine.

PREPARAT: 400 g morcov, 125 g miez de nucă, 200 g germeni de grâu, 200 g pere, 200 g miere salcâm.
Se macină prin mixer/maşina de carne (inclusiv coaja). Se iau 2 linguri seara, cu 150 g de ceai de mesteacăn.

Documentare realizată de
Daniela BÎNDILĂ

„Reţete pentru viaţă – tratamente naturiste“, autor Tudoriţa Profir, Editura Capriccio, Piatra-Neamţ, 2011