Pastila de cultură

CRONICA DE FILM – Asterix și Obelix, o peliculă istorică altfel

Asterix și Obelix, o peliculă istorică altfel

Este o comedie pe cinste, pentru care s-a lucrat peste 4 ani! S-a ales o distribuție trăsnet și rezultatul e un film nostim și inteligent, plin de ironii și fără vulgarități, ceea ce, povestea realizatorul, care și l-a distribuit și pe personajul principal, pe însuși Asterix, Guillaume Canet, i-a fost extrem de greu  (de unde deducem că înjurăturile sunt fără frontiere, dar nu și atemporale!). Pentru Obelix a fost mai greu cu castingul, pentru că toată lumea îl vede tot pe Gerard Depardieu ca ideal, așa că i-a fost anevoie lui Gilles Lellouche să-i ia locul, dar s-a descurcat admirabil. Cine credeți că e Cleopatra? Marion Cotillard, (fostă Edith Piaf, ultrapremiata) și… soția regizorului! Zlatan Ibrahimovic, fotbalistul suedez e Antivirus, Frumoasa Falbala este Angele, cantautoare belgiană, Cezar nu mai e Alain Delon, ci fermecătorul și golănelul Vincent Cassel, un împărat cam deprimat, dar suficient de despotic și preocupat de mesaje prin porumbei zburători și cine poartă toga (că pantalonii încă nu erau simbol al cocoșului din… palat.) Pierre Richard (cândva Marele Blond) e aproape de nerecunoscut în Panoramix, Biopix cel lingușitor e Jose Garcia, și avem și două vietnameze, care le joacă pe chinezoaice și singura veritabilă e prințesa Julie Chen. Și să nu facem discriminări, cel mai haios e patrupedul Idefix (care pe americănește devine Dogmatix), și care are 4 nume de „interpreți”, pe genericul final. Cât or fi încasat în euro sau în hrană sănătoasă? (că până și Asterix vrea să se facă vegan și să renunțe la ispita mistrețului la proțap, dar nu și la poțiunea magică!)

Salvarea unei splendide și delicate principese, concurența nemiloasă la tron, un personaj nu cu masca de argint, ca în istoria ulterioară a Franței, ci una de bambus, și cu un chip surpriză, sunt destule argumente ca să nu fie niciun moment de plictiseală! Apare inclusiv o aluzie la un parfumul Dior, J’adore! De remarcat numele cu jocuri de cuvinte ale galilor, inclusiv Dancing Queen (scris cum se aude!)…

Plus tai chi, lupte marțiale: Kung Fu, și idile, cu final neașteptat.   

După ce aventura aceasta s-a petrecut în Regatul de Mijloc, unde sunt cei mai mulți spectatori de pe Glob, (dacă nu-i pandemie de covid), și care nu apare în albumele cu benzi desenate ale lui Albert Uderzo și Rene Goscinny, pe când și o călătorie în Dacia? Există și Parc de distracții în Hexagon, deschis în 1989, nu departe de Paris! Am putea face cu schimb de experiență cu Dino de la Râșnov, că tot e un Festival de film și istorii în zonă.    

Autor articol: Irina-Margareta NISTOR