Pastila de cultură

COMUNA TAŞCA, MIEZ AL CULTURII ŞI FRUMUSEŢII NEMŢENE

Comunitatea acestei comune este una dintre cele mai frumoase din județ

Susținuți de primarul Daniela Ursache, gospodarii au nenumărate ocazii de a se întâlni la diverse evenimente care au lor de-a lungul anului

Comuna Tașca este chintesența culturii nemțene! Este locul unde se îmbină într-o perfectă armonie iubirea de neam și țară cu dragostea față de datinile și obiceiurile strămoșești, este locul unde oamenii se respectă pe toate ulițele ori străzile asfaltate, unde răcoarea de la umbra brazilor te îmbie să asculți cântul păsărilor din păduri și boncăluitul cerbilor, iar susurul râului Bicaz te îndeamnă să cauți cu privirea parcursul săltăreț al păstrăvilor amatori de ape reci, de munte.

Dicționarul spune că „tașca“ este punga în care se țin banii! Ce nume predestinat! Tașca e pentru județul Neamț acea pungă în care se găsește avuția. Și cum Dumnezeu când dă, dă pentru toată lumea, fiecărui tășcan i-a dat un suflet mare. Un suflet în care încap bucurii, tristeți, împliniri și speranțe. Un astfel de suflet mare are și primărița Daniela Ursache, cea pe care comunitatea a ales să o reprezinte, în iunie 2016.

Oamenii trebuie să fie uniți și la bine, și la rău

Populația comunei Tașca numără puțin peste 2.000 de locuitori. Oameni gospodari unul și unul, aflați parcă într-o continuă întrecere pentru cine-i mai vrednic în bătătură, mai implicat în viața comunității, mai iubitor de straie strămoșești, mai cu credință în Bunul Dumnezeu! Pornind de la aceste frumoase trăiri care se întâlnesc în casele oamenilor din comună, primărița Daniela Ursache a acordat o importanță deosebită pentru organizarea a diverse evenimente care să-i aducă pe oameni laolaltă, oferindu-le posibilitatea de a se bucura împreună, de a gusta din bunătățile locului, de a ciocni din tradiționala streșinică! Și pentru că a simțit că gospodarii sunt dornici de astfel de reuniuni, primărița Ursache și-a dat întâlnire cu tășcanii în zeci de rânduri, bucurându-se de fiecare dată de revedere.

„Fiecare lună e specială în felul ei. Important e să fie inimă bună în sat!“

Oameni cu suflet curat, cu credință în Dumnezeu și iubitori de datini și obiceiuri, locuitorii comunei Tașca s-au arătat foarte încântați de ideea de a se vedea din când în când, cu prilejul unor sărbători care au legătură cu unele date calendaristice sau cu diverse evenimente de peste an.

Așa se face că bucurându-se și de sprijinul Consiliului Local, începând cu luna ianuarie, elevii din comună îl sărbătoresc pe Mihai Eminescu, prin cântece și poezii! Apoi își dau mâna în „Hora Unirii“ și după o mică pauză își bucură mamele și bunicile de 8 martie, prin serbări pregătire cu drag și emoție! Una dintre aceste serbări s-a numit cum nu se putea mai frumos: „Femeia, floare de rai!“.

Tot la propunerea primăriței Daniela Ursache, în comună s-a organizat o sărbătoare în cinstea dragostei la români – „De Dragobete iubește românește“, dar și „Balul părinților și al bunicilor“, în amintirea șezătorilor de altădată.

N-au fost uitați nici eroii care își aveau obârșiile la Tașca ori cei care au murit pe aceste meleaguri, toți fiind slăviți de Înălțare. Îndrumați de dascălii lor, elevii comunității au învățat să îi respecte pe cei care au murit pentru neam și țară. Și pentru că 1 Iunie nu ar putea trece ca o simplă zi din calendar, copiilor din comună li se organizează petreceri, prilej de a li se oferi daruri și face nebănuite surprize.

„Într-o comunitate în care te simți iubit, în care ai cu cine colabora, poți să faci mereu o sărbătoare. Adică să fie continuu o stare de bine, să domnească pacea, voia bună, armonia! Asta vreau să fac la Tașca! Vreau să trăim frumos, că suntem oameni gospodari, munteni cinstiți, serioși! Am în comună bunici care au trudit în satele noastre! Casele vechi sunt muncite cu palmele lor! Avem case după care se învârte soarele! Muncite și acestea, trudite, cu sacrificii făcute de tineri prin străinătate! Sunt oameni cărora le-a ars sufletul de dorul nevestei, al soțului, copiilor, al părinților lăsați acasă, pentru că ei au plecat după un ban mai mare, cu care să își poată face o casă, o fântână, să își țină puii în școli! Când vezi atâta determinare, cum să nu faci tot ce poți pentru binele comunei!? Eu vreau ca oricând în viața aceasta, când mă întâlnesc cu un om din Tașca, să văd că se bucură pentru că mă vede! Și eu la fel! Vreau să fim o familie mare și frumoasă! Nu îmi trebuie laude sau flori! Dar dacă tot ne-a binecuvântat Dumnezeu să trăim într-un loc de poveste, dacă tot suntem oameni de vază, de ce nu aș căuta să fac tot ce trebuie, ca să fim mândri că aparținem comunei noastre? Nu ne lipsește nimic… Sănătoși să fim, că le rezolvăm noi pe toate!

Mi-s dragi oamenii mei! Că-s serioși și știu că am cu cine pune în plug! Păcat ar fi să nu caut orice prilej să ne adunăm și să ne bucurăm! Din aceste motive am făcut «Balul gospodarilor»! Sau «Ziua comunei»! Câtă fericire pe chipul lor! Cât mai așteptăm să ne întâlnim din nou! Fiecare lună e specială în felul ei. Important e să fie inimă bună în sat“, a declarat Daniela Ursache, primarul comunei Tașca.

Și dacă tot au prilej de bucurie peste vară, de ce nu s-ar bucura oamenii locului și iarna! Așa că se întâlnesc pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, pentru a se bucura în centrul comunei de solemnitatea momentului. Apoi, se adună de Crăciun. Petrec așa cum numai muntenii știu să o facă. Își doresc de bine și și-și dau întâlnire și în anul ce vine.

Cei cu inimă mai sensibilă, de câțiva ani se bucură de Festivalul „Dăm Folk“. Prilej de a asculta cât de frumos cântă chitarele și oamenii care cred în frumusețea versului românesc.

„Să tot stai la masă cu locuitorii comunei Tașca! Să le asculți cu nesaț poveștile, sfaturile, bucuriile și necazurile! Să-i vezi cântând și dansând, vorbind de poznele tinereții ori, criticând pe câte unul, lăudând pe altul! De câte ori am cerut ajutorul, voia bună ne-a fost asigurată de Ansamblul «Floricică de la Munte», al Centrului pentru Cultură și Arte «Carmen Saeculare», bunii noștri colaboratori. Le mulțumesc de fiecare dată și îi așteptăm cu mare drag din nou pe meleagurile noastre. Tot timpul am avut în vedere să fim aproape de oameni, să le facem bucurii care să le coloreze viața și să ne țină uniți“, a mai spus primărița Dana Ursache.

Ca o notă aparte, la Tașca se organizează și „Ziua femeii de la țară“, prilej pentru frumoasele muntence de a-și etala portul popular și farmecul cu care au fost înzestrate.

Să trăiască oamenii bine la casele lor! Că de dezvoltarea comunei, am avut eu grijă. Sigur, mai sunt multe de făcut, dar nu se poate spune că Tașca nu este o comună frumoasă, cu toate cele necesare. Chiar dacă mai sunt proiecte care așteaptă să fie implementate, muntenii mei sunt mulțumiți că trăiesc în Tașca“, a mai spus primarul Dana Ursache.