Fericirea nu își pune niciodată întrebări, doar nefericirea își caută explicațiile. Paradoxul este că fericirea nu este o destinație pe care o atingi și în care rămâi, ci un proces continuu de anticipație, de pregătire și de conștientizare a ei – alergând după ea obsesiv, se transformă în Fata Morgana.
Ce face un om fericit este o formulă studiată de psihologia pozitivă pe care Sonja Lyubomirsky, cercetător psiholog, o prezintă într-o sinteză remarcabilă, structurată coerent și logic, într-un stil accesibil cititorului.
Nu este o carte din literatura motivațional self help și nici nu este nevoie, pentru că a înțelege formula fericirii și pașii concreți pentru a ajunge la ea este în sine singura metodă self-help de care ai nevoie.
Cartea are o structură logică și pragmatică – ți se prezintă mai întâi un test pentru stabilirea unui scor care te ajută apoi să înțelegi care este formula proprie a fericirii. În urma cercetărilor făcute, autoarea a identificat că 50% din starea noastră de satisfacție este determinată genetic în funcție de chimia creierului (dar și aceasta poate fi influențată), 10% ține de evenimente exterioare (ceea ce ni se întâmplă) și 40% ține de acțiunile voluntare pe care le facem. Secretul fericirii se află în aceste 40%.
Cartea oferă exerciții practice pentru dezvoltarea optimismului, demitizează preconcepții eronate, explică mecanismele adaptării hedonice și ale recunoștinței și pune accent prin explicații convingătoare pe importanța anumitor activități menite să ne aducă o stare constantă de bine.
Fericirea chiar depinde de noi – asta înseamnă să-ți asumi responsabilitatea, să nu mai dai vina pe ceilalți sau să te aștepți de la ei să te facă fericit. Cartea este un ghid excelent și convingător, cu explicații logice și argumentate științific, accesibilă oricărui cititor.
Autor articol: Sofia DUMITRIU