Pastila de cultură

CRONICA DE CARTE – Trei volume premiate la SADOVENIANĂ au fost oferite publicului larg de Editura Nona

În  conştiinţa nemţenilor, luna lui Brumar, noiembrie, este legată în zona culturală de numele a două mari valori care au strânse legături cu ţinutul nostru: cărturarul Gheorghe Teodorescu Kirileanu şi scriitorului Mihail Sadoveanu.

Autorul Hanului Ancuţei a inspirat, la începutul anilor ’70 ai veacului trecut, un proiect cultural amplu, care a avut mare succes în primele trei decenii, dar a căzut în ultimii ani în uitare. Sadoveniana, căci despre ea este vorba, a debutat în noiembrie 1970, când la Casa memorială de la Vânători-Neamţ s-au adunat nume importante ale culturii naţionale, printre ei Zoe Dumitrescu-Buşulenga, Edgar Papu, Alexandru Paleologu. Aceste rememorări anuale au continuat până în 1981, când, la iniţiativa instituţiei noastre (care se numea atunci Centrul judeţean de îndrumare a creaţiei populare şi a mişcării artistice de masă), a debutat Concursul naţional de proză „Mihail Sadoveanu“.

Cărţi premiate la Sadoveniană şi tipărite la Editura Nona

La finalul mileniului trecut, între anii 1996 și 1999, instituţia noastră a tipărit câteva dintre cărţile premiate la unele ediții ale Concursul naţional de proză „Mihail Sadoveanu“.

Arşiţa Karmei“, de Oma Stănescu, este un roman scris în India, acolo unde scriitoarea buzoiană a petrecut trei ani care i-au marcat existenţa şi au inspirat-o literar. Cartea a fost tipărită de Centrul Creaţiei Populare pe cheltuiala autoarei. Romanul Omei Stănescu a fost câştigător al Marelui Premiu la Concursului Naţional de Proză „Mihail Sadoveanu“, ediţia a XI-a (1996), preşedintele juriului fiind atunci scriitorul Vasile Andru.

Un apel disperat“, de Adrian Ţion, este lucrarea premiată la Concursul naţional de proză „Mihail Sadoveanu“ desfăşurat în noiembrie 1997 la Piatra-Neamţ, sub egida Centrului Creaţiei Populare al judeţului Neamţ. Din juriu au făcut parte scriitorii Vasile Andru, Adrian Alui Gheorghe, Cristian Livescu, Nicolae Sava, Emil Nicolae, Lucian Strochi, Vasile Spiridon, Daniel Corbu, Mihai Botez, jurnalistul Constantin Cucu, oamenii de cultură Constantin Bostan, Constantin Alupului-Rus, George Brăescu, Viorel Buruiană.

Careul mare“, de Florinel Agafiței, o proză cu un pronunţat caracter autobiografic, este în fapt romanul tipărit pe cheltuiala Centrului Creaţiei Populare. Autorul a fost distins în 1999 cu Marele Premiu al Concursului Naţional de Proză „Mihail Sadoveanu“, din juriu făcând parte atunci Adrian Alui Gheorghe, Cristian Livescu, Constantin Alupului-Rus, Viorel Buruiană, Mihai Botez, Emil Nicolae, Nicolae Sava, Vasile Spiridon, Dorin Ploscaru, Daniel Corbu, Lucian Strochi, George Brăescu. Titlul romanului publicat în noiembrie 2000 pleacă de la  celebrele careuri din epoca comunistă, care l-au marcat definitiv pe eroul povestirii.


Autor articol: Valentin ANDREI