George Miller este un regizor australian, de 77 de ani, plin de surprize. După oscarizatul Mad Max, din 2015, cu Tom Hardy și Charlize Theron, a conceput un nou cuplu, atipic, pentru marele ecran: inconturnabila Tilda Swinton (nu-i festival important fără un film cu ea pe afiș sau ca jurat) și fermecătorul Idris Elba, cu strămoși în Sierra Leone și un nume sonor, care înseamnă interpret, în sens de traducător. Acesta știe să transforme în emoții, adesea pline de umor, fiecare replică în parte. Titlul: „3000 de ani de dorință“ – mai degrabă de jind sau alean, dar cine mai știe oare asemenea cuvinte? „Dor“ este prea neaoș!
Pornind de la un Aladdin modern, o cercetătoare erudită, o naratoloagă, după cum se laudă și autodefinește, Alithea Binnie cumpără din bazarul din Istanbul un obiect bizar, din sticlă albastră, un ochi de privighetoare, pe care vrea să-l lustruiacă și-l sparge, eliberând Duhul, pe Djinn, care îndeplinește dorințe, dacă ești în stare să te decizi.
Începe o lungă istorisire cronologică și amoroasă, o Șeherezada ca-n „1001 de nopți“, devenită un ciocolatiu cuceritor și înduioșător, pe care e bine să înveți să-l asculți, ca viața să-ți fie mai fascinantă.
Veșnic îndrăgostit și nefericit, eroul nostru ne ține cu sufletul la gură. Vrem să știm ce s-a întâmplat de fiecare dată și cum nu s-a învățat minte, pentru că, de fapt, istoria se repetă, ceea ce dacă vom analiza și în destinul nostru, e cam la fel.
Scena cea mai nostimă e cu Einstein scos din televizor și oferit noii sale cuceriri ca s-o lase paf definitiv.
Pe scurt, în afară de scenele felliniene, dar care erau și în Glissando, al lui Mircea Danieluc sau în Tatăl fantomă, al lui Lucian Georgescu, la fel de deranjante, este o peliculă de neratat, la cinema, indiferent de zvonuri.
O călătorie în timp și budoare, cu o oprire la Pera Palace, un loc misterios transformat și în serial pe Netflix, la Miezul nopții, ca în Parisul lui Woody Allen, de vizitat în vacanță, la Stambul (ca-n scenariile cu haiduci), căci acolo a scris Agatha Christie Crima din Orient Express și a stat și liderul Mustafa Kemal Ataturk, care i-a schimbat în bine pe turci. Și au și cea mai grozavă, estetică și delicioasă cofetărie din lume.
Și încă două remarci reale ale Tildei, cea de toate zilele: George Miller este un Hitchcock modern, pentru cine n-a apucat să joace în filmele maestrului incontestabil al suspansului și e o mare fană a lui Cristian Mungiu (a și jucat alături de Vlad Ivanov, marea revelație a lui 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile în Snowpiercer), fiind prezentă la Cannes 2022 și la premiera cu RMN, nu doar la a ei,pe invidiatul covor roșu.
Și dacă la Alcarras, care pleacă la Oscar, din partea Spaniei, era bine să aveți o piersică la voi, acum o rodie e de dorit și de poftit!
Și decideți-vă rapid la trei dorințe, că nu se știe când dați de un îndeplinător!
Și încă un sfat: ignorați vecinii nesuferiți sau vecinele prea băgăcioase. După vizionare o să înțelegeți de ce!
Autor articol: Irina-Margareta NISTOR