Pastila de cultură

CRONICA DE FILM – O colaborare neașteptată

La 77 de ani de la bomba de la Hiroshima, consecință a atacului de la Pearl Harbor, cinematografic, americanii par să se înțeleagă mai bine ca niciodată cu japonezii, îngropând definitiv (?) securea războilui! 

De la genericul bilingv și până la niște ninja moderni, updatați, „Trenul asasinilor” sau „Bullet Train”,  care nu neapărăt merge iute ca vântul, ci criminal de imprevizibil, cu o încrengătură de ucigași plătiți și răzbunări nenumărate, e o peliculă într-un ritm nebunesc. Locomotiva are botul în formă de glonț, racord cu focurile de armă și călători cu un trecut deloc de invidiat, exacerbat de prezentul imediat. 

Brad Pitt e ghinionistul de bază, echivalentul transoceanic al lui Vlad Logigan, din excelenta comedie de acum câțiva ani, semnată de Iura Luncașu. 

Fostul genial al lui Quentin Tarantino, din „A fost odata la Hollywood” (personaj care i-a adus și mult râvnitul Oscar), este acum sfătuit și monitorizat non stop, printr-o „urechelniță” (o cască tip prezentator TV), de nimeni alta decât Sandra Bullock, cu care abia a mai împărțit un generic, la „The Lost City”. Au avut grijă să nu-l ignore nici pe colegul Channing Tatum (care i-a dat voce acum ceva vreme lui Florin Piersic Jr., în serialul cu premiera la Los Angeles: „Comrade Detective”/ „Tovarășe milițian”)!

Dar nu vreau să vă stric cheful, ci vă las să-i descurcați, după ce și-a băgat serios coada Aghiuță și nu-l iartă deloc pe Gărgăriță, care aflăm că nu-i tocmai o poreclă de bun augur: presupune șapte suferințe! 

Pe scurt, nu-i chiar „Crima din Orient Express” și nici „Doamna dispărută”, dar nici regizorul miliardar David Leich nu-i de talia Agathei Christie și nici de a lui Alfred Hitchcock! Păziți-vă de șarpele de pe căile ferate, chiar dacă nu l-au menționat în distribuție! Iar terapetul nu trebuie plagiat, ci doar urmat, în ce te-a îndrumat, un sfat bine de urmat!

La animații, încă o colaborare cu Țara Soarelui Răsare: „Animăluțe furioase/ Legenda lui Hank”, despre un cățel pripășit, care samurai a devenit, într-un sat al pisicilor, cam nepoftit! „Nimeni nu-i perfect”, vorba replicii finale din „Unora le place jazzul”, de Billy Wilder, din 1958 !

Vine șogunul în vizită și un supus lingușitor, tot din neamul felinelor, dar al celor antipatice, are un plan diabolic, de urmărit până la ultima zicere. Miau și ham pot face uneori o echipă tandră și haioasă, mai precis foarte sănătoasă și deloc plicticoasă! 

Autor articol: Irina-Margareta NISTOR