Inside CARMEN SAECULARE

DEDILIA POPOVICI: „Folclorul și tradițiile sunt sacre”

Cea mai mare parte din viața profesională, Dedilia Popovici și-a consacrat-o Ansamblului folcloric „Floricică de la munte”. S-a născut la 1 mai 1963, într-o zonă dominată de farmecul dealurilor, în comuna Valea Ursului, judeţul Neamţ, o zonă în care tradiţiile populare sunt perpetuate de oamenii locului. Are o carieră artistică impresionantă, evoluând în spectacole folclorice pe scenele țării și ale lumii. De mai bine de două decenii conduce, în plan artistic, destinele Ansamblului folcloric „Floricică de la munte”.

A „crescut” vlăstarele folclorului nemțean

La începutul carierei, a fost profesor la clasa de coregrafie a Şcolii Populare de Artă, întemeind şi coordonând formaţii de copii şi tineri: „Pui de moldoveni”, „Mugurelul”, „Pietricica” şi „Doruleţ”. Cu acestea a participat la festivaluri naţionale şi internaţionale, obţinând premii și, mai ales, aprecierile publicului.

Am început ca profesor de coregrafie la Clubul Copiilor Bicaz, unde pot spune că mi-am antrenat, alături de nişte copii minunaţi, abilităţile de instructor, reuşind să-i atrag spre dansul popular. Câtă bucurie se citea în ochii lor în momentul când eram premiaţi şi aplaudaţi, mai ales de locuitorii Bicazului!

În preajma Sărbătorilor de iarnă ale anului 2000 am participat la Festivalul de Datini şi Obiceiuri, organizat de Inspectoratul Şcolar Neamţ şi Centrul pentru Cultură. Prestaţia noastră a fost remarcabilă. Directorului Constantin Alupului, impresionat de modul cum am pregătit copiii, atât pe partea artistică, dar şi pe cea referitoare la vestimentaţie, mi-a propus să vin şi la Şcoala Populară de Artă, care funcţiona în cadrul Centrului.

Au urmat doi ani în care mă împărţeam între naveta la Bicaz şi formarea claselor la Şcoala Populară de Artă. Au fost trei clase, deci, implicit, trei formaţii: „Pui de moldoveni”, la Şcoala Generală nr. 2; „Muguraşul”, la Colegiul de Informatică și „Pietricica”, la Centrul de Plasament „Elena Doamna”. În acea perioadă am cunoscut oameni minunaţi: doamna învăţătoare Trandafir (nume predestinat!) la Şcoala nr. 2, doamna director Felicia Sandu, la Centrul de Plasament „Elena Doamna”, domnul director Vasile Diaconu, la Liceul de Informatică, şi doamna Elena Irimia, care m-au ajutat, logistic şi administrativ să înființez și să organizez aceste formaţii.

Bineînţeles, au venit şi premiile alături de participări la festivaluri naţionale şi internaţionale în Franţa, Germania, Republica Moldova şi Italia.

La Liceul de Informatică am realizat, cu ajutorul talentului adolescenţilor, şi o formaţie de dansuri internaţionale, EU.ETNO. Ce minunat a fost… dansuri din Grecia, Italia, Franţa, Spania, Germania. O nebunie! – a povestit Dedilia Popovici.

Director artistic al Ansamblului

Din 2002, Dedilia Popovici coordonează activitatea ansamblului „Floricică de la Munte”, în cadrul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.

Munca sa a fost răsplătită pe deplin, obţinând, în 2006, Premiul pentru cea mai bună coregrafie („Le Sacre de choreographie”) la Festivalul Internaţional de Folclor Reims (Franţa), festival aflat sub egida C.I.O.F.F.

Dacă m-ar întreba cineva care este cel mai important premiu pe care l-am obţinut, cu siguranţă l-aş menţiona pe cel primit la Festivalul Internaţional de la Reims, din Franţa, în iunie 2006. „Le sacre de la choregraphie” aduna artişti din 40 de ţări participante, din Europa, Asia, Africa şi America, România fiind reprezentată de Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”. La final, am obţinut Premiul pentru cea mai bună coregrafie.

Apoi, una dintre cele mai frumoase deplasări am avut-o la Strasbourg, la invitaţia doamnei Viorica Moisiuc, europarlamentar în acea vreme, un om de înaltă ţinută intelectuală şi morală. Atunci, muzica românească a răsunat timp de două zile în Parlamentul European.

În cuvintele sale de mulţumire pentru spectacolele noastre a inclus şi o proproziţie care mi-a rămas întipărită în minte: „Voi nu sunteţi dansatori, voi sunteţi Dansul, dragii mei români.”

Experiența de manager

În domeniul proiectelor culturale, are o experienţă vastă. A iniţiat şi realizat, alături de TVR Iaşi, Festivalul-concurs „Barbu Lăutaru”, cu scopul de a descoperi tinere talente ale muzicii populare din zona Moldovei.

Din 2009, a realizat, ca director interimar al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, Festivalul-concurs de muzică populară pentru copii şi tineri „Florile Ceahlăului”, Festivalului Judeţean de muzică tradiţională şi religioasă „Armonii Pascale”, Festivalul de Datini şi Obiceiuri „Steaua sus răsare”, „Hai, Mării, la Sânziene”, 2012 – iunie şi „Sântă Maria”, 2012 – august., „Dragobetele Sărută Fetele”.

A fost director al Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”, ediţia 2008, şi director al proiectului „Dor călător”, proiect derulat cu finanţare europeană.

A fost director executiv al Festivalului Internaţional „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ”, desfăşurat între 6 şi 12 iulie 2009.

Este iniţiatoarea Festivalului de Datini „Din an în an, colindăm Ceahlăul”, ediţia I, decembrie 2010, comuna Ceahlău, precum şi a Festivalului „Sărbătoare pe Ceahlău”, ediţia I, 2010, şi ediţia a II-a, 2012.

A avut iniţiativa organizării Sărbătorii Tradiţionale „Sântiliile”, 2012 iulie. De asemenea, a fost director al Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”, ediţia 2012 şi director  artistic, ediţia 2013.

Au fost ani frumoşi, încărcaţi, plini de amintiri, de peripeţii, de provocări

Parte integrantă a ființei sale, Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”, pentru care a trudit vreme de peste patru decenii și care i-a adus multe satisfacții, este motiv de frumoase aduceri aminte. În anul 2021, la celebrarea unei jumătăți de veac de existență a grupului folcloric numărul 1 al județului, Dedilia Popovici mărturisea: 50 de ani de la înfiinţare, 50 de ani de existenţă. Din aceştia, 40 am dansat pe scenele din ţară şi străinătate, iar ultimii 20 sunt legaţi strict de activitatea mea profesională, vreme în care am coordonat artistic şi administrativ Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”.

Mă încearcă acum, în acest an aniversar, un sentiment de satisfacţie, chiar mândrie, pentru ce am realizat. Începând cu anul 1992, coregraful Nae Rotariu a coordonat activitatea Ansamblului „Floricică de la munte”. În cadrul Centrului pentru Conservarea, Promovarea şi Valorificarea Creaţiei Populare a cooptat atât dansatori din cadrul Ansamblului „Hora” al Casei de Cultură a Sindicatelor, cât şi de la „Firicelul”, al C.F.S. Săvineşti, grupuri folclorice devenite inactive.

Nucleul de bază format din instrumentişti şi dansatori era completat de soliştii Nadia Ionescu şi Ion Dascălu. A urmat o perioadă încărcată, „Floricică de la munte” fiind singura formaţie folclorică mai vizibilă din Neamţ. În afara spectacolelor din judeţ şi din ţară, mai erau câte două sau trei deplasări pe an la diferite festivaluri din Europa. În acea vreme predominau invitaţiile venite din Franţa. Eram încântaţi… Cine mai călătorea în anii aceia? Dar ne bucuram mai ales pentru interesul manifestat de străini faţă de folclorului românesc.

După 1990, în România se întâmpla un lucru straniu, anume negarea folclorului, a tradiţiilor. Se motiva că în epoca comunistă a fost prea mult, prea festivist, prea „Cântarea României”. Eram, oarecum, derutaţi, noi fiind obişnuiţi cu grandioasele spectacole de pe stadioane. Publicul românesc dorea altceva, nu ştiu, poate se ajunsese la saturaţie.

Invitaţiile la festivalurile internaţionale ne-au făcut să mergem înainte, să nu abandonăm, pentru că, acum, membrii ansamblului erau doar cei care într-adevăr iubeau folclorul. Nimeni nu mai era obligat, cu toţii veneam la repetiţii şi la spectacole sacrificându-ne din timpul nostru liber, fără nici un fel de remuneraţie. Singurul avantaj era ieşirea din ţară, prin participarea la aceste mari manifestări internaţionale.

Au fost ani frumoşi, încărcaţi, plini de amintiri, de peripeţii, de provocări.

Folclorul şi tradiţiile sunt sacre, divine

Privește în trecut cu mândrie. A realizat lucruri frumoase, statornice, proiecte culturale de care s-au bucurat, se bucură și o va mai face încă mulți ani de aici încolo publicul nemțean iubitor de tradițional.

Eu aşa simt: că folclorul şi tradiţiile sunt sacre, divine, de aceea îi mulţumesc lui Dumnezeu că m-a hărăzit cu acest dar de a transmite obiceiurile, tradiţiile, cântecul şi jocul popular din frumosul ţinut Neamţ. Sunt tot mai mulţi tineri care se îndepărtează de tradiţional şi iau ca model ceea ce nu ne este specific, ce nu ne caracterizează. Consider că fiecare dintre noi are acea sămânţă de român în sufletul său, sămânţă care trebuie îngrijită şi orientată spre soare.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu talentul dragilor mei dansatori, instrumentişti, solişti voi adăuga şi alte spectacole minunate în palmaresul Ansamblul Folcloric „Floricică de la munte”.

Întemeietorul ansamblului, George Bararu, spunea că numele ansamblului vine de la un dans practicat în zona Neamţ, „Floricica”. Eu aş spune mai degrabă că numele ansamblului vine de la o floare vestită pe care o găsim în masivul Ceahlău, floarea de colţ. La fel ca ea, şi Ansamblul Folcloric „Floricică de la munte” a reuşit să crească din piatră seacă uneori şi să supraveţuiască tuturor vicisitudinilor vremii şi a vremurilor.

Autor articol: Valentin ANDREI