Cafeneaua culturală

Figuri marcante – Doctorul GHEORGHE IACOMI, pionier al turismului montan nemţean

Gheorghe Iacomi a rămas în conştiinţa comunităţii nemţene (pe lângă calitatea sa de medic excepţional care a contribuit la alinarea suferințelor multor bolnavi) ca fiind întemeietorul turismului modern în ținutul nostru.

Medic pe front

Născut pe 19 aprilie 1914, la Piatra-Neamţ, unde a urmat şcoala primară și Liceul „Petru Rareş“, Gheorghe Iacomi a studiat medicina, anii I-IV la Cluj-Napoca, şi anii V-VI la Bucureşti, absolvind-o în anul 1939. A trecut prin toate treptele de confirmare a calităţii de medic. A practicat medicina în Bucureşti, între anii 1936 – 1939.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial a fost medic pe front, mergând în prima linie până la Cotul Donului. În 1942 a revenit la Piatra-Neamţ, unde a profesat ca medic specialist chirurg (1942-1949) şi apoi ca medic primar chirurg până la pensionare (1978), cu o întrerupere de doi ani (1951-1952), când a pus bazele Spitalului Municipal Hunedoara, unde a fost atât medic chirurg cât şi director.

În cadrul Spitalului Județean Neamț a fost medic șef de secţie, iar în perioadele 1948-1949 şi 1957-1958 a fost director al aceleiași instituții.

După pensionare, a profesat în cadrul Policlinicii Piatra-Neamț, la cabinetul de Medicină Sportivă, până în anul 1984.

Performer al chirurgiei româneşti

Dovedind o largă cuprindere a domeniului chirurgical, a abordat vârfurile specialității sale, ca grad de dificultate și tehnică, fiindu-i recunoscută precizia și rapiditatea în executarea actului operator chirurgical şi, în consecință, a fost considerat unul din medicii chirurgi de excepție din țară.

A fondat Filiala Neamţ a Uniunii Societăţilor de Sţiinte Medicale din România (1948) şi a fost iniţiatorul Consfătuirilor Chirurgicale din Moldova (1971).

A obținut brevet de invenţie (colectiv) pentru patul de terapie intensivă (1966). A prezentat peste 600 de comunicări în cadrul congreselor şi conferinţelor interjudeţene de chirurgie, din care circa 70 au fost publicate în revistele de specialitate.

Drept recunoaştere a activității sale şi ca urmare a faptului că a fost întemeietorul şcolii moderne medico-chirurgicale în ţinutul Neamţului, în 1981 i s-a conferit premiul „Bisturiul de aur“.

Întemeietor al turismului montan nemţean

Pe lângă pasiunea pentru profesia sa, Gheorghe Iacomi a dovedit şi o dragoste deosebită pentru natură, cu precădere pentru munte. Precizia mâinii de chirurg s-a îmbinat şi a completat tabloul omului de munte, atât în ipostaza de temerar al cărărilor şi piscurilor, cât şi atunci când mâna sa desena zeci de planşe, de la imagini de ansamblu până la cele mai mici detalii ale Masivului Ceahlău.

A iubit mult muntele, a străbătut aproape în întregime Carpații României, iar peisajul stâncos al Pietrei Craiului a fost permanent punctul său de referinţă. Marea lui dragoste a rămas însă Ceahlăul, pe care l-a învăţaţ, l-a cunoscut şi l-a stăpânit cu pasiunea şi severitatea profesionistului. Interesul lui nu a vizat doar muntele ca formă de relief, ci acel etos, acea lume pe care doar el o poate ascunde: oamenii şi obiceiurile lor, într-un spaţiu geografic limitat şi guvernat de legile aspre ale naturii.

Pentru că l-au simțit întotdeauna „de-al lor“, acești oameni cărora li s-a dedicat, sătenii din vecinătatea muntelui, îi rostesc şi astăzi numele cu veneraţie.

A promovat şi susţinut activităţi privind cunoaşterea şi protejarea mediului înconjurător ca mijloc de educare şi întreţinere a sănătăţii, punând bazele turismului montan şi ale Salvamontului în judeţul Neamţ.

Începând din 1939, a fost membru al Clubului Alpin Român, făcând parte din colectivul de conducere al acestui organism. A fost, împreună cu bunul lui prieten, profesorul Gheorghe Amaicei, iniţiatorul concursurilor de drumeţie si orientare turistică „Ştafeta munţilor“ şi „Amicii drumeţiei“ (prima ediţie desfăşurându-se în Ceahlău, în 1974). A fost preşedinte al Asociaţiei Turistice „Prietenii Ceahlăului“ şi preşedinte de onoare al „Alpin Club Petrodava“ Piatra Neamţ.

Cercetare montană şi autor de articole despre drumeţie

Gheorghe Iacomi a îmbogăţit literatura de turism şi ocrotire a naturii colaborând cu articole în publicaţii naţionale („România pitorească“, „Muntele“) sau locale, în rubrici precum „Atlas turistic“, „Ocrotiţi natura“, „Drumeţind în Ceahlău cu dr. Gh. Iacomi“.

Activitatea de cercetare privind Masivul Ceahlău s-a concretizat în lucrările: „Ceahlău – ghid turistic“, ediţia I – 1961, ediţia a II-a – 1969 (coautor – Sanda Nicolau); „Harta turistică a Masivului Ceahlău“ – 1983; „Ceahlăul în spiritualitatea românească“ – 1995; „Din trecutul vieţii monahale şi creştineşti în zona Ceahlăului“ – 1998; „Ghid turistic şi din istoria turismului în Ceahlău – invitaţie la pelerinaj“ – 2000.

Dr. Gheorghe Iacomi a trecut în nefiinţă în octombrie 1991, dar nu a fost uitat: sala de operaţie în care a profesat în cadrul Spitalului Judeţean de Urgență Piatra-Neamţ îi poartă numele, o stradă din zona centrală a oraşului se numeşte Dr. Gheorghe Iacomi, iar clubul „Clubul EcoTuristic IACOMI“ (care se mândreşte că-i poartă numele) îi duce visul despre munte mai departe.

De altfel, la initiaţiva „CET IACOMI“, în anul 1998, dr. Gheorghe Iacomi a fost declarat cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Piatra-Neamț.

Prin calităţile morale şi prin profesionalism, dr. Gheorghe Iacomi şi-a făcut datoria faţă de OM şi MUNTE, iar mâna nu i-a tremurat niciodată nici pe bisturiu, nici pe piolet.

(sursa: Clubul EcoTuristic „IACOMI” Piatra-Neamț, www.cetiacomi.ro)

La comemorarea a douăzeci de ani de la trecerea sa în neființă, Clubul CET IACOMI a reeditat o parte din scrierile sale, totul strângându-se între copertele cărții „Cărări în Ceahlău“ (Editura Acțiunea, Piatra-Neamț, 2011).

Autor articol: Valentin ANDREI