Cafeneaua culturală

Implicare socială – Corala „Bazil Anastasescu“ – un sfert de veac de ființare

Corala „Bazil Anastasescu“ - un sfert de veac de ființare

La Târgu-Neamț activează de un sfert de veac Corala „Bazil Anastasescu“. Datorită a doi oameni inimoși, orașul de sub Cetate a fost făcut cunoscut pe multe meridiane ale mapamondului și prin intermediul muzicii corale.  

Acum 25 de ani, doi profesori ai locului, care au știut mereu să își onoreze profesia – Eugenia și George Tiugea – au pus bazele unui grup coral. Au aderat la acest vis, care a devenit repede realitate, mai mulți iubitori de muzică din zonă, în mare măsură cadre didactice.

Corala „Bazil Anastasescu“ din Târgu-Neamț a luat ființă în anul 1997, în cadrul Fundației Culturale „Ion Creangă“, continuând tradiția muzicală a orașului. A răspuns dorinței unui grup de intelectuali entuziaști, iubitori ai cântului coral. Pe parcursul existenței sale, corala a avut în componență între 25 și 30 de membri, aceștia fiind profesori, studenți, elevi, medici, ingineri, preoți, funcționari, pensionari, cu toții împătimiți de muzică.

Doamnă și domnule Tiugea, cum au fost începuturile coralei târgnemțene?

Eugenia Tiugea: Cu siguranță, dragostea mea pentru muzica corală mi-a fost sădită chiar din copilărie, când unchiul meu, absolvent al Școlii Normale din Piatra-Neamț și bun prieten cu compozitorul Constantin Romașcanu, dirija un cor în comuna sa natală. Eram prezentă la repetiții și concursuri. După mulți ani, beneficiind de faptul că am devenit o familie de muzicieni, și după experiența acumulată la conducerea corului din comuna Vânători-Neamț, unde am profesat în primii 15 ani de activitate didactică, am avut rezultate notabile la concursurile de gen. Am considerat benefic să înființăm o astfel de formație și la Târgu-Neamț, unde am predat după 1989. A fost mai dificil la început, oamenii având experiența activității culturale obligatorii în anii regimului trecut, dar pe parcurs am evoluat de la octet la grup vocal și mai apoi la corală, prin atragerea unor persoane pasionate de muzică și chiar de armonia corală.

Ni s-au alăturat, la început, cadre didactice, apoi medici, ingineri, preoți, pensionari și alte categorii sociale. Ne-am lansat cu concerte de colinde, apoi am introdus piese de inspirație folclorică și chiar din muzica universală, crescând progresiv gradul de dificultate.

De ce numele coralei BAZIL ANASTASESCU?

Eugenia Tiugea: Firesc, ansamblul coral a primit numele compozitorului care a activat în orașul nostru și a înființat primul cor din Târgu-Neamț, în anul 1920.

V-ați propus să cântați doar din repertoriul compozitorului Bazil Anastasescu?

George Tiugea: Repertoriul coralei s-a axat mereu pe creații ale compozitorilor români, laice și religioase, dar și lucrări din literatura muzicală universală din perioada Renașterii, Preclasicismului, Romantismului și a secolului XX.

Pe unde ați cântat?

Eugenia Tiugea: În bogata activitate artistică adunată în acest sfert de veac de existență, Corala „Bazil Anastasescu“ a fost prezentă în viața muzicală a orașului nostru, la manifestări cu caracter tradițional, cum ar fi Zilele Orașului, Zilele Cetății Neamț – transformate apoi în Festival medieval, Zilele Francofoniei, Zilele „Ion Creangă“, „Eminesciana“, dar și la alte evenimente la care suntem invitați. Concertele Coralei, prezentate atât în țară (Piatra-Neamț, Pașcani, Iași), cât și în străinătate (la Saint Just- Saint Rambert, Ambierle – Franța în anul 1999,  Jyväskylä  şi Kuopio – Finlanda în 2001,  precum şi Copenhaga și Henne Strand – Danemarca în 2001) au făcut orașul nostru cunoscut și respectat în lume.

George Tiugea: Un moment de excepție l-a constituit concertul desfășurat în cadrul Vacanțelor Muzicale, ediția 2003, la Târgu-Neamț, când, împreună cu Corala „Cantores Amicitiae“ a Universității de Muzică „George Enescu“ Iași, am realizat un concert memorabil, reeditat ulterior, în 2012, la Piatra-Neamț.

Dintre succesele din acest sfert de secol, pe care le-ați cataloga ca foarte importante pentru ansamblu?

Eugenia Tiugea: Momentele memorabile ale concertului prezentat împreună cu Corala din Saint Just – Saint Rambert, care a fost prezentă la Târgu-Neamț în anul 1995, au rămas pentru totdeauna în amintire! Emoțiile trăite și bucuria de a cânta fiecare în limba sa și împreună în română și în franceză, au fost vizibile pe chipurile tuturor! În iulie 2016 Corala „Bazil Anastasescu“ a fost invitată din nou la un concert al prieteniei, în Franța, împreună cu Corul orașului Saint Just – Saint Rambert. Spectacolul prezentat a creat multe momente emoționante și a făcut posibilă reîntâlnirea cu prietenii, fapt care a reamintit atmosfera din anul 1999, când ansamblul a concertat cu prilejul semnării în Franța a documentelor de înfrățire a celor două localități.

George Tiugea: Un an mai târziu, a fost concertul din Finlanda, țara celor „1.000 de lacuri“, unde am fost din nou impresionați de căldura și respectul cu care am fost primiți în toate localitățile în care am concertat. S-au legat prietenii care dăinuie și astăzi, iar publicul finlandez a aflat că în România, la Târgu-Neamț, există cultură, civilizație, locuri încărcate de istorie, care merită văzute. În drumul spre Finlanda, am cântat la Copenhaga, în prezența Consulului cultural al României, și în stațiunea Henne-Strand. Noi, românii, am acumulat din contactul cu noua civilizație o experiență care ne-a fost benefică în activitatea viitoare, iar finlandezii au introdus în cultura lor, dar și pe harta lor turistică, orașul Târgu-Neamț.

Eugenia Tiugea: Anul 2017 a constituit apogeul activității Coralei „Bazil Anastasescu“, grupul vocal din Târgu-Neamț fiind selectat să participe la Festivalul Internațional Coral de la Ohrid, Macedonia. Concurența se anunța a fi foarte puternică, fapt care a determinat o pregătire intensă, prin multe ore de repetiții, iar participarea la festival a fost posibilă datorită finanțării primite de la Consiliul Local Târgu-Neamț și de la Consiliul Județean Neamț, ca urmare a proiectelor depuse de Fundația de Dezvoltare Locală „Speranța“ Târgu-Neamț, pentru sprijinirea activității noastre culturale.

Efortul coriștilor și sprijinul comunității a fost încununate de succes la secțiunea concurs, Corala „Bazil Anastasescu“ urcând pe podium, fiind recompensată cu Premiul III.

George Tiugea: Un alt capitol din viața coralei s-a încheiat cu succes la Festivalul Internațional Coral din Cracovia (Polonia), care ne-a oferit emoții constructive, chiar dacă nu a fost un concurs, ne-a dat satisfacția de a fi alături de formații prestigioase și, mai mult de atât, am trăit bucuria de a face cunoscut orășelul nostru plin de istorie și spiritualitate în care suntem uniți prin muzică!

Bănuiesc că în decursul anilor ați întâmpinat și greutăți, că nu a fost ușoară mereu această muncă în folosul comunității locale. Care a fost momentul cel mai dificil și cum ați reușit să îl depășiți?

Eugenia Tiugea:  Schimbările sociale produse în România, prin migrația spre Europa de Vest, au determinat plecarea din ansamblu a unui număr important de membri, ceea ce a generat o perioadă de reorganizare a coralei, iar participarea la evenimente a fost mai puțin spectaculoasă. Revenirea s-a produs prin organizarea unor noi concerte în orașul Târgu-Neamț și în localitățile învecinate, la care au participat și invitați, pentru a da mai multă culoare acestora.

George Tiugea: Privind retrospectiv, după 25 de ani de activitate, suntem mulțumiți că am reușim să menținem acest ansamblu vocal, care a progresat pas cu pas și chiar a devenit o familie, ai cărei membri sunt pasionați de muzică, incluzând în agenda lor orele de repetiții, animați fiind de experiența de concert și de succesele obținute.

Eugenia Tiugea: Sunt câțiva membri fideli, care au cântat în corală în toți anii scurși de la înființare, spre bucuria lor și a noastră. Am avut onoarea de a concerta împreună cu alte ansambluri corale și invitați valoroși, iar aprecierile acestora ne-au încurajat să ne continuăm activitatea.

Acum, după două decenii și jumătate, sunteți mulțumiți de ceea ce ați realizat pentru oraș?

Eugenia Tiugea: În întreaga activitate la Corala „Bazil Anastasescu“ am trăit momente înălțătoare, așa cum doar muzica poate oferi, am avut satisfacții pe măsura muncii depuse de noi, împreună cu acești oameni minunați, cu care ne-am înfrumusețat viața noastră și a publicului fidel.

În luna octombrie ați organizat și concertul aniversar…

George Tiugea: Prin acest concert s-a dorit rememorarea, prin proiecții video, a unor momente speciale din activitatea grupului vocal, precum și lansarea către public a noilor piese din repertoriul curent. Evident, au fost invitați în concert tinere talente locale, care au interpretat lucrări instrumentale pentru pian, vioară sau vocale, alături de doamna muzicii folk a orașului, prof. Margareta Mihăilescu.

Eugenia Tiugea: La sfârșitul evenimentului, am avut alături mai mulți foști coriști, prezenți în public, și am cântat împreună din repertoriul cunoscut de aceștia. Am citit pe fețele lor bucuria de a cânta din nou cu noi. La ceas aniversar au fost transmise și recepționate mesaje scrise sau video de la foști membri, care între timp s-au stabilit în străinătate: Cristina și Geani Apetrei, stabiliți în Franța; Silviu Bibiceanu, din Finlanda; Alina Mona Ahmet, de la Bruxelles și, dintre coriștii „veterani“, familia Geanina și Vasile Porumbescu.

Un gând pentru viitor?

Eugenia Tiugea: Experiența acumulată în cei 25 de ani de activitate a Coralei „Bazil Anastasescu“, bazată pe dăruirea, pasiunea, efortul şi consecvența participanților, ne îndreptățește să sperăm că această formație reprezentativă a comunității târgnemțene va continua să aducă bucurie publicului și să reprezinte mai departe valorile culturale ale orașului și județului în țară și în străinătate.

Bazil Anastasescu

Cunoscut şi sub numele de Athanasie Anastasiu sau Vasile Anastasiu (conform muzicologului Viorel Cosma), celebrul muzicolog s-a născut în ziua de 21 noiembrie 1851, la Târgu-Neamț. Viitorul profesor și compozitor și-a început studiile la Seminarul Teologic de la Socola-Iași, continuând apoi, în particular, cu Teodor T. Burada și cu Gavriil Musicescu, în vederea obținerii diplomei de la Conservatorul din Iași (1870).

Spirit nestăvilit întru cunoaștere, face un an de specializare muzicală în Franța. De acolo, se pare, a venit cu prenumele schimbat, apropiații numindu-l Bazil. În perioada comunistă, prenumele i-a fost din nou schimbat în Barbu, autoritățile de atunci nevăzând cu ochi buni numele cu rezonanță franceză.

În 1908, la vârsta de 57 de ani, a absolvit Facultatea de Teologie din București, confirmând o dată în plus apetitul pentru cunoaștere.

A fost profesor la Școala Secundară de Fete și la Școala Normală de la Galați, la Seminarul „Enăchiță Văcărescu“ de la Târgoviște, la Seminarul de la Mănăstirea Neamț (1919-1922).

Câteva culegeri de folclor din Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia îi sunt datorate reputatului muzicolog. A colaborat, după anul 1910, cu Societatea corală „Carmen“ şi cu Cercul artistic muzical din București, cărora le-a trimis armonizări și prelucrări de folclor.

Revenirea la catedră se înregistrează simultan cu întoarcerea artistului în ținuturile natale, între 1919 și 1921 funcționând la Târgu-Neamț, ca profesor de muzică la gimnaziul din orașul de pe malul stâng al Ozanei. Numai ananghia financiară îl putea determina pe bătrânul profesor, ce se apropia de vârsta de 70 de ani, să accepte să-și facă apariția din nou în clasă, în fața copiilor orașului natal. Nu s-au mai păstrat documente de epocă. Doar Mihail Poslușnicu îl amintește, după informațiile unui bătrân profesor, în 1912, ca organizator al unui cor școlar, în același oraș moldav, Târgu-Neamț.

Lovit de o boală necruțătoare, care-l ține imobilizat în ultimii ani de viață, inimosul culegător de melodii populare spre care și-a îndreptat și inspirația creatoare, se retrage la Doljești, la un fiu al său, unde închide ochii pentru totdeauna, la 10 iunie 1921.

Autor articol: Valentin ANDREI