Cafeneaua culturală

Istoria Românilor –  Pilda unei pietre aflate aproape de rostogolirea în Mediterană

Istoria Românilor - Pilda unei pietre aflate aproape de rostogolirea în Mediterană

Foto: Muzeul Național de Istorie a României

Pe parcursul a mai multe numere ale publicației noastre ne propunem să facem o incursiune în Istoria Românilor. Considerăm acest subiect ca fiind unul nobil, de o mare importanță pentru conștiința tuturor celor în care bate o inimă românească.

Ce este „Istoria“

Firesc, pentru început e bine să ne familiarizăm cu numele generic dat tuturor faptelor trecutului: Istorie. Ce este Istoria? Pentru asta recurgem la un exemplu dat, printr-o poveste, de celebrul istoric și fost diplomat român, Neagu Djuvara: „Mă aflam pe malul unui râu care se vărsa în Mediterana. Pietrele pe care le rostogolise apa de la munte înspre mare, cale de mulți de kilometri, erau dintre cele plate, ovale, bine șlefuite. Priveam cu mirare la o piatră aflată chiar în fața mea. Stătea într-un echilibru care mie mi se părea instabil, călare pe un bolovan. La un moment dat, s-a suit pe ea, târâș-grăpiș, un crab mititel. Când a ajuns la capătul pietrei, care era mai înspre râu, a dezechilibrat-o. Piatra și crabul au căzut în apă. Mi-am zis în sinea mea: «Iată, această piatră are o istorie, are povestea ei. Acum câteva mii, poate milioane de ani, ea era o parte dintr-o stâncă mare, sus, spre izvorul vreunui pârâu care se varsă în acest râu, care, la rândul său, se varsă în mare. Un cutremur, sau poate doar ploaia, înghețul, zăpada, dezghețul au smuls bucata de piatră, care ulterior a fost rostogolită, cioplită, șlefuită, până a ajuns astăzi, aici, sub ochii mei. Iar, fără trecerea crabului peste ea, poate această piatră mai întârzia acolo unde era, pe bolovan. Dar acum a căzut chiar acolo unde apa dulce își împinge zilnic mica încărcătură către ocean, care, cu veacurile, va preface piatra mea într-un grăunte de nisip».“

Concluzia ar fi că așa cum o piatră oarecare are o poveste, o istorie a ei proprie, la fel, civilizațiile, popoarele înseși, au un fir de istorie care curge dinspre nu știm care mileniu înainte de Hristos și se va duce, în viitor, către cine știe care mileniu. Parcurs în cadrul căruia au parte de multe, foarte multe transformări.

De ce „Istoria Românilor“?

A doua chestiune este tranșată mult mai lesne: „Istoria Românilor“ și nu „Istoria României“, pentru că ROMÂNIA a apărut abia în secolul al XIX-lea, odată cu Unirea Principatelor Române – moment important din istoria noastră, a Românilor, săvârșit sub numele colonelul Alexandru Ioan Cuza. În vreme ce firul narativ al formării și transformării poporului nostru are capătul de început cu mult înainte de războaiele daco-romane, de la începutul secolului al II-lea.

Documentare realizată de
Valentin ANDREI