Cafeneaua culturală

Figuri marcante –  ELENA FLORESCU, întemeietoarea Muzeului de Artă din Piatra-Neamț

Elena Florescu, întemeietoarea Muzeului de Artă din Piatra-Neamț

Pentru urbea noastră, numele Elenei Florescu este sinonim cu Muzeul de Etnografie din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț.  Astfel, începând cu anul 1974, datorită achiziţiilor importante din domeniul realizate de dr. Elena Florescu, numărul pieselor a crescut continuu, contribuind la realizarea unei imagini complete a ceea ce reprezintă, din punct de vedere etnografic, judeţul Neamţ.

Scurtă biografie

Elena Florescu s-a născut în ziua de 12 mai 1938, la Pașcani.
A absolvit Facultatea de Științe Naturale – Geografie din Iași (1959). A fost muzeograf la Muzeul de Științe Naturale din Piatra-Neamț, apoi șef de secție la Muzeul de Etnografie.
În perioada 1992-1999, a organizat și coordonat „Târgul Național al Meșterilor Lemnari“.

În anul 1998, a obținut titlul de Doctor în istorie, susţinând lucrarea din domeniul etnologiei şi etnografiei „Textilele populare de casă din zona Neamţ“, la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.
Are la activ peste 30 de comunicări în cadrul sesiunilor științifice la care a participat.
De-a lungul vremii i s-a conferit, din partea Asociației Oamenilor de Știință din România, Titlul de Excelență, Diploma de Onoare și Medalia de Aur.

Editorial, a debutat în anul 1973 cu lucrarea „Portul popular din zona Neamț“. Ulterior, a completat cu noi date bibliografia domeniului căruia s-a dedicat întreaga viață profesională, publicând mai multe cărți de specialitate: „Arhitectura populară din zona Neamț“, „Tradiții populare de pe Valea Bistriței“, „Textile populare de casă din zona Neamț“, „Biserici vechi de lemn din Ținutul Neamț“. A contribuit la alcătuirea unor lucrări de sinteză, precum „Atlasul etnografic al României“, „Dezvoltarea industriei mici prin revizuirea meşteşugurilor tradiţionale“, „Strategii în dezvoltare aşezărilor rurale“.

Documentare realizată de
Valentin ANDREI