Cafeneaua culturală

Istoria Românilor – PREISTORIA

Istoria Românilor - PREISTORIA

Pe parcursul mai multor numere ale publicației noastre, ne propunem să facem, împreună, o incursiune în Istoria Românilor. În materialul anterior făceam cunoștință, prin intermediul pildei unei pietre aflate aproape de rostogolirea în Mediterana (poveste narată de regretatul istoric Neagu Djuvara), cu ceea ce numim domeniul ISTORIEI.

Preistorie

Dacă avem în fața ochilor o hartă a locurilor în care trăim astăzi (una fizică, dar poate fi și doar una imaginară), ne putem da seama că arcul făcut de Carpații Orientali împreună cu cei Meridionali au constituit timp de multe secole scut pentru populațiile care au viețuit aici. Scut întărit, firește, de Carpații Occidentali.

Descoperirile arheologice din ultima sută de ani de la Budești, Diosâg, Apahida, Lechința de Mureș, Costești, Grădiștea duc la concluzia că Podișul Transilvaniei, care se află în arealul geografic descris anterior, a fost casă pentru oamenii preistorici de acum mai bine de 2.500 de ani. 

Săpăturile arheologice aduc dovezi de necontestat asupra locuirii acestor zone de către populații autohtone care, așa cum vom vedea în episoadele următoare ale serialului nostru, au fost nevoite să suporte năvăliri multiple ale diverselor populații migratoare venite din toate direcțiile, din Nord și din Sud, ca și dinspre Est sau dinspre Vest.

Documentare realizată de
Valentin ANDREI

Inside „Carmen Saeculare“ - Zigzag printre evenimentele culturale ale lunii mai