Practic

NEAMȚUL ÎN BUCATE: Papanași tradiționali, cu smântână și dulceață

NEAMȚUL ÎN BUCATE - Papanași tradiționali, cu smântână și dulceață

A trecut ceva vreme de când nu am mai prezentat un desert delicios în cadrul rubricii „Neamțul în bucate“.

Chef Ciprian Țărnă, de la braseria Tradițional Chip &Ali, ne propune să degustăm o porție zdravănă și sănătoasă, de papanași cu brânză de vaci, asezonați cu smântână și dulceață de cireșe amare.
Dacă v-am făcut deja poftă, vă invităm să trageți cu ochiul peste rețeta noastră și să gătim împreună.

Ingrediente necesare pentru 5 porții:

  • 600 de gr. brânză de vaci;
  • 3 ouă;
  • 150 de gr. făină albă;
  • 500 gr. ulei;
  • sare, după gust;
  • 50 gr. zahăr;
  • 5 ml esență de rom;
  • 1 plic zahăr pudră;
  • 250 gr. smântână;
  • 250 gr. dulceață de cireșe amare;
  • 5 gr. praf de bicarbonat.

Amestecăm brânza de vaci cu cele 3 ouă, făina, esența de rom, zahărul, praful de bicarbonat și sarea. Omogenizăm bine compoziția, timp de câteva minute. Aluatul se rulează pe masă și se porționează în cantități de 100 de grame fiecare. Forma va fi modelată după preferințe. Noi am ales să realizăm din aluat inele și biluțe. Papanașii formați se prăjesc în baie de ulei, la 180 de grade Celsius, pe ambele părți, până devin rumeni-aurii.

La final, îi montăm pe farfurie și adăugăm peste ei smântână proaspătă și dulceață de cireșe amare, făcută în casă. Pentru un plus la capitolul imagine se vor pudra cu zahăr vanilat.
Desertul tradițional poate fi savurat cu o limonadă rece sau o socată cu mentă.

Un deliciu!

Rețetă realizată cu sprijinul Tradițional Cip&Ali, 0745.069.271

Autor articol:  Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA

Inside „Carmen Saeculare“ - Zigzag printre evenimentele culturale ale lunii mai