Tradiții

Leacuri pentru sănătate – PLANTE MEDICINALE DE MAI

Acolo unde medicamentele alopate își arată limitele, ne îndreptăm cu încredere către lumea miraculoasă a plantelor medicinale. Rănile se vindecă uşor cu ceaiuri de muşeţel sau de pelin, răcelile se pot ţine în frâu tot cu ceaiuri din plante. De la majoritatea plantelor se folosesc părţile aeriene, recoltate îndeosebi în timpul înfloririi, aşa că ieşiţi în natură pentru că mai este luna florilor. De regulă florile se culeg înainte de desfacerea completă şi fecundaţie, de preferat dimineaţa. De asemenea, mugurii se culeg primăvara, cât mai devreme, înainte de perfecta circulație a sevei prin plantă. Cele mai populare plante medicinale care se culeg primăvara sunt păpădia, muşeţelul, pătlagina, cimbrișorul de câmp, ciuboțica-cucului şi socul.

Păpădia (Taraxacum officinale, fam. Asteraceae) este o plantă erbacee cu flori galbene, folosită pentru proprietățile sale terapeutice din cele mai vechi timpuri. Pentru a beneficia de toate vitaminele și nutrienții acesteia se recomandă folosirea în stare crudă. În afara sezonului și nu numai, se recomandă ceaiul de păpădie, obținut din tulpini, frunze, flori și  rădăcinile păpădiei. Toate părțile păpădiei sunt comestibile. Aroma păpădiei este în general amară, însă dacă este culeasă la început de primăvară, aroma amară este foarte subtilă. Păpădia este o sursă de vitamine A, C și D, fier, potasiu și zinc, fiind totodată un aliat natural pentru organism în tratarea problemelor hepatice. Substanțele active secretate de păpădie (flavonoide, substanțe amare, triterpene, steroli, mucilagii, inulină) stimulează activitatea ficatului și a bilei, au efect diuretic ajutând organismul să elimine astfel toxinele. Utilizarea păpădiei este benefică în sindromul dispeptic, infecții ale tractului urinar, afecțiuni ale ficatului și vezicii biliare sau în caz de pierdere a apetitului.

Ceaiul VITAL Rădăcină de Păpădie de la PLANTAVOREL SAeste un excelent suport digestiv, hepato-biliar, diuretic și antioxidant. Este recomandat în susținerea secrețiilor digestive (gastrice, pancreatice și intestinale), susținerea producerii și eliminării bilei. Are proprietăți diuretice favorizând creșterea fluxului urinar și eliminarea lichidelor reținute în exces în corp, reducând astfel tensiunea arterială. Conține antioxidanți (vitamina C, A și betacaroten) ce contribuie la controlul sintezei celulare. Ajută la reglarea activității pancreatice și a nivelului colesterolului. Acizii grași esențiali și fitonutrienții din plantă contribuie la reducerea inflamațiilor și susținerea funcției imunitare. Datorită prezenței inulinei în compoziție, ajută la normalizarea tranzitului intestinal încetinit și menținerea unei flore bacteriene sănătoase în tractul digestiv, favorizând astfel pierderea în greutate.

Produsul Ceai VITAL Rădăcină de Păpădie poate fi comandat pe www.plantavorel.ro, email: [email protected], tel. 0233 210 308.