Tradiții

Meșteșug Tradițional – MARIA UNGUREANU

Arta populară este relaxare și binecuvântare

Zona Târgu-Neamț este una care abundă în spiritualitate și tradiție. Aici, am descoperit-o pe Maria Ungureanu, meșter popular, iscusit țesător de covoare, care coase, cu aceeași pasiune și îndemânare și costume populare.


Tradiția este moștenire de familie

„Poate o să vi se pare banal, dar tradiția, arta cusutului și a țesutului, le-am învățat de la mama mea. Mi-aduc aminte când eram copil și se adunau vecinele și coseau. Le plăcea să stăm noi, copiii, în prezența lor. Auzeam discuții despre câte fire se scot la altiță, deși nu știam pe vremea aia ce e altița, dar așa am deprins primele taine“, a povestit Maria Ungureanu.

Pasionată de arta populară, după terminarea liceului a lucrat la Cooperativa Meșteșugărească și a continuat studiile la Școala de Arte și Meșteșuguri Artistice din București. De atunci, a început să se ocupe intens de meșteșugul tradițional, iar din 2009 realizează cu mare drag costume populare.

Prima ie lucrată de cele două mâini dibace îi trezește amintiri demne de pus în ramă: ,,Am o amintire foarte frumoasă  despre cum mi-am dorit foarte mult să am o ie lucrată de mine, de mâna mea! Și am început să caut un material de calitate. Am zis că dacă tot investesc muncă, să fie un material foarte bun. Am ales să lucrez ia pe pânză topită și a ieșit foarte frumoasă, fiind pe o textură mai consistentă. Prima ie făcută de mâinile mele i-am oferit-o cadou fiicei“, a completat Maria Ungureanu.

Articolul vestimentar fost realizat după un model din zona Neamțului, denumit ,,călușul“, care reprezintă patru căiuți. Cromatica a fost realizată în culorile specifice județului, roșu și negru.

Meșteșug tradițional în echipă

Participantă cu interes la târgurile de profil din zona Moldovei – Neamț, Iași, Suceava – Maria Ungureanu lucrează cu spor pentru a-și prezenta creațiile în fața iubitorilor de tradiție. Anul acesta, din pricina pandemiei, au fost organizate mai puține târguri de meșteri populari, dar asta i-a permis să aloce mai mult timp lucrului. ,,Nu putem sta cu mâinile încrucișate pentru că e pandemie. Pentru ceea ce facem noi, este un timp chiar foarte potrivit. Trebuie să vă spun că eu nu fac singură tot. Am o echipă de fete cu munca la domiciliu cu care colaborez; ne înțelegem foarte bine și în urma acestei colaborări se nasc aceste produse foarte frumoase“, a mai dezvăluit meșterul popular.  

Costumele populare și iile realizate de Maria Ungureanu sunt adevărate opere de artă, realizate cu migală și dibăcie. Motivele  florale și cele geometrice sunt adesea utilizate pentru modelele din zona Moldovei. Însă cu aceeași pricepere realizează și modele din alte zone ale țării.

Pentru cămășile bărbătești, Maria Ungureanu folosește pânza topită sau pânza numită ,,panama“ – o țesătură plină, pe care se coase ușor. La realizarea modelelor utilizează ață mouline sau mătase, fire care nu se decolorează, pentru ca produsul finit să fie fără cusur. În funcție de complexitatea modelului, o ie realizată în întregime manual se execută între două săptămâni și o lună. Aceste ii sunt încheiate manual, iar în jurul gâtului se finisează prin tehnica ,,pielea găinii“ ori prin croșetare.

Artizan complet, Maria Ungureanu realizează costume populare după toate cerințele, indiferent cât este de pretențios purtătorul. „Realizăm costume popular femeiești, bărbătești și pentru copii. Costumul popular femeiesc este compus din ie, catrință, poale, bârneață și bundiță. Pe toate acestea le realizăm în cadrul colectivului nostru. Iar pentru bărbați – ițarii, brâul, bundița, cămașa și șosetele – tot noi le facem“, a mai explicat meșterul popular.

Prima dragoste, cea de țesător de covoare

Povestea Mariei Ungureanu a început ca țesător de covoare, iar pe această prima dragoste nu o va uita niciodată. „În perioada în care am lucrat la Cooperativa Meșteșugărească, am avut secție de covoare. Apoi în perioada în care liceele teoretice erau transformate în licee industriale am fost maistru instructor la Liceul Ștefan cel Mare din Târgu Neamț, unde am țesut covoare cu multe generații. Și continui să practic acest obicei care îmi este foarte drag“.

Covoarele țesute de Maria Ungureanu sunt din lână 100%, vopsită cu crom. Așa, lâna nu se decolorează și nu este mâncată de molii, ceea ce  este foarte important. Țesătura se face în război, cu bumbac și lână, iar modelele sunt diversificate: tradiționale moldovenești, cu trandafiri, forme geometrice, toate cu o cromatică foarte variată. Familiarizată încă din copilărie cu arta populară, Maria Ungureanu ne-a dezvăluit că aceasta „înseamnă totul, este o relaxare și o binecuvântare. Când ții un lucru în mână și iese un produs finit atât de frumos, e ceva deosebit. Eu când mă uit la iile mele, lucrate așa frumos, mă uit la ele ca la o icoană, vă spun sincer. Nu știu pe care să o aleg, toate îmi sunt dragi“

Autor articol: Oana-Talida COZMA