Cafeneaua culturală

Implicare socială – cu ADINA PANAITESCU, președintele Asociației ,,Children Forever“, arhitectul motivat de dragostea pentru copii

INTERVIU


Sunteți arhitect, unul remarcabil la Piatra-Neamț. Cum a ajuns un arhitect să dea viața unei asociații culturale, dedicată copiilor?

Adina Panaitescu: Mi-am dorit dintotdeauna să fiu arhitect.

În copilărie, jocurile și studiul care mă bucurau cel mai mult erau legate de construcții. Organizam șantiere antrenându-i și pe ceilalți copii, desenam, inventam spații și le coloram. Ca adolescent și adult, am descoperit complexitatea și responsabilitatea  acestei meserii.

Am avut norocul să pot lucra ca arhitect pentru oameni frumoși, să am lucrări ofertante, care să-mi umple sufetul de mulțumire. Cred că împreună cu alți colegi arhitecți ne-am împlinit menirea, aceea de a îmbunătăți viața orașului și județului, într-o perioadă în care era mare nevoie de schimbări, de remodelare urbană și rurală. 

Meseria de arhitect a fost inventată pentru a-i face pe oameni fericiți, mulțumiți, liniștiți.

Pe lângă latura tehnică a formării unui arhitect, este nevoie să ai o latură artistică deschisă spre culoare, muzică, poezie, dans, fiind nevoie de imaginație și dragoste pentru oameni.

Câțiva ani am fost scenograf și creator de costume la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț, dar totodată am practicat și meseria mea de suflet, cea de arhitect. În tot acest timp am fost și mamă. Încercând să-mi sprijin copiii să-și împlinească visurile, am învățat să-i înțeleg și pe alți copii, care urmăresc performanța în dezvoltarea școlară și artistică. Datorită pasiunilor copiilor mei, implicați în diferite acțiuni, evenimente, concursuri, am descoperit că stresul și bucuriile meseriei de arhitect pot fi alintate de zâmbetul copiilor. Astfel, mi-au venit idei pentru derularea unor proiecte noi, care se puteau realiza numai funcționând într-un cadru organizat. Trebuia sa înființez o asociație culturală, în cadrul căreia să se desfășoare activități pentru copii și tineri.

Asociația Children Forever a devenit o poartă deschisă spre copiii și tinerii cu performanțe deosebite, atât în plan școlar cât și artistic.

De ce această denumire – ,,Children Forever“?

Adina Panaitescu: Am iubit dintotdeauna copiii, tinerii ale căror performanțe nu încetează să mă uimească și să-mi aducă infinită bucurie. Nu te poți implica în activități pentru copii și tineri, decât dacă o parte din sufletul tău rămâne pentru totdeauna copil.

Asociația ,,Children Forever“, s-a înființat și funcționează datorită implicării unor profesori, părinții cu suflet de copil, dar și copii, tineri care cu perseverență, muncă, talent, frumusețe sufletească, devin partea unei mari familii, pentru totdeauna.

Care sunt părțile cele mai frumoase în lucru cu copiii?

Adina Panaitescu: Desfășurând  voluntariat,  asociația activează atât pentru educarea artistică a   copiilor, cât și  pentru promovarea în plan național și internațional a culturii românești.

Este important să-i încurajezi pe copii și tineri să se implice în proiecte culturale, să-i integrezi în activități de grup. Este plăcut să știi că prin ceea ce construim împreună, în perioada derulării unui proiect, reușește să-i îndrume spre cunoașterea de sine, le mărește încrederea, le sporește recunoașterea națională și internațională a talentului și muncii lor. Este plăcut pentru organizatori  să-i îndrume pentru respectarea valorilor autentice morale și materiale românești și europene. 

E multă bucurie să constați că acești copii și tineri reușesc să devină o familie, își dezvoltă spiritul de echipă, își depășesc limitele, învață să se bucure împreună, se susțin, se ajută, se încurajează. Copiii trec prin perioade în care fragilitatea lor emoțională este mare și fiecare gest, de nedreptate sau încurajare, capătă valențe de netăgăduit. Este vital ca în aceste perioade de formare, copiii să știe că efortul lor și al părinților, al profesorilor și al organizatorilor trebuie răsplătit prin recunoaștere, respect, încredere, speranță, bucurie! Școala îi transformă în viitorii specialiști.

Vă propun să ne povestiți  despre principalele proiecte derulate de Asociația ,,Children Forever“. Care sunt acestea și de când se desfășoară? Știu că ați organizat ani la rând schimburi culturale peste hotare. Care au fost țările implicate în aceste proiecte?

Adina Panaitescu: Sunt foarte multe. Înființarea Asociației Children Forever a fost rezultatul pasiunii pentru care o am în timpul liber pentru evenimentele artistice dedicate copiilor. Mi-am propus promovarea valorilor culturale și artistice ale copiilor români și ale României prin inițierea de proiecte internaționale.

Începând cu anul 2010, în proiectele Asociației Children Forever, am întâlnit copii, părinți și profesori care au revenit an de an, dar am cunoscut și participanți noi, implicați, dornici să împărtășească bucuriile activităților artistice din România, pe scene de prestigiu naționale și internaționale.

Asociația Children Forever propune anual, două-trei proiecte internationale:

Festivalul Internațional de Muzică pentru copii și tineret „Cântec de Stea“, care are loc la începutul lunii decembrie pentru sărbătorirea lui „Moș Nicolae“, în parteneriat cu Consiliul Județean Neamț, Primăria Piatra-Neamț, Consiliul Local al Municipiului Piatra-Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț, Radio România Teritorial Iași și  Liceul de Artă „Victor Brauner“ Piatra- Neamț. Am desfășurat nouă ediții, până acum. În decursul anilor a devenit internațional, angrenând copii din Republica Moldova, Italia, Slovenia, Ucraina, Bulgaria și România. Anual, se înscriu 250-300 de copii, cluburi de muzică, cluburi de dans sau mici orchestre.

De asemnea, am organizat schimburi culturale între România – Franța – Italia – Spania – Germania, cu participarea la festivaluri internaționale cu profil artistic, în parteneriat cu Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț și Consiliul Județean Neamț, Departamentul de Organizare Spectacole Disneyland Paris, Asociația „Daci și Români“ și Asociația „Momento zero“ – Villa Franca di Verona, Liceul de Artă „Victor Brauner“ Piatra-Neamț, Școala Gimnazială „Nicu Albu“ Piatra-Neamț. Acestea s-au desfășurat în vacanța de vară a școlilor.

Timp de șapte editii, Grupul vocal „Children Forever“ a reprezentat județul Neamț și România la Festivalul „Disney Magic Music Days“- Paris și la Festivalul „Disney Performing Arts“ Paris.

Aceste participări s-au realizat în parteneriat cu Departamentul de Organizare Spectacole Disneyland Paris, la edițiile: 2010, 2011, 2012, 2014, 2015, 2017, 2018. Acest eveniment reunește grupuri ale școlilor de muzică, asociațiilor culturale din Franța, Italia, Marea Britanie, Germania, Spania, Republica Moldova, Polonia, Bulgaria, Slovenia, Malta.

În anul 2013,Asociația Children Forever în parteneriat cu Associatione Center Festival International „Noi siamo il mondo“ Alessandria – Italia, a fost co-organizator, iar Grupul vocal „Children Forever“ a reprezentat Neamțul și România la Festivalul Internațional „Noi siamo il mondo“ – San Remo – Italia. Acesta este un concurs internațional de muzică, dans și modeling, propunând probe complementare, care solicită concurenții să-și prezinte mai multe laturi artistice și o pluralitate de talente. La festival, participă concurenți din Italia, România, Ucraina, Rusia, Republica Moldova, Germania. Toți concurenții români au obținut titluri internaționale. În anul 2014,în parteneriat cu Asociația „Daci și Români“ și Asociatia „Momento zero“ – Villa Franca di Verona a fost co-organizator, iar Grupul vocal „Children Forever“ a fost prezent la Festivalul „Il nostro magico mondo per voi“ Verona, din Italia. Un an mai târziu, prin aceeași colaborare, copiii noștri au fost la Festivalul „ Magico mondo per tutti“ Verbania, Italia.

De asemenea, Asociația Children Forever a făcut parte din echipa de proiect a parteneriatului strategic Erasmus PluS K2 „Inovare de practici didactice pentru o educație umanistă modernă – innovation de pratiques didactiques pour une education humaniste moderne“. Proiectul s-a derulat în perioada septembrie 2015 – august 2017, cu finanțarea Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Coordonatorul proiectului a fost Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva“ Agapia, iar Asociația Children Forever a avut statut de partener, alături de organizații din Spania, Italia, Polonia. Am fost coordonator al proiectului, alături de profesorii Meda Știrbu și Carmen Corlățeanu.

Aveți idee cam câți copii au participat, de-a lungul timpului, la evenimentele culturale propuse de dumneavoastră? 

Adina Panaitescu: Au participat foarte mulți copii! Și așa am avut satisfacția muncii și implicării Asociației Children Forever în formarea lor artistică. Festivalul Internațional „Cântec de Stea“ a devenit tot mai cunoscut și a adunat, anual, între 150-250-350 de copii concurenți. La aceștia se adaugă mulți copii care dansează, acompaniază, contribuind la sporirea farmecului fiecărui moment și al fiecărei ediții. Dacă înmulțim cu nouă ediții, rezultă aproximativ, 2000 de copii.

Circuitele culturale desfășurate în Franța, Italia, Germania, Spania, Belgia cu participare la festivaluri și concursuri internaționale au adunat de-a lungul timpului 330 copii și tineri.

Care au fost principalele beneficii dobândite de către participanți?

Adina Panaitescu: Participarea la aceste festivaluri este condiționată de preselecții foarte riguroase. Copiii se pregătesc intens pentru participare. Se organizează repetiții, se alege repertoriul, se confecționează sau actualizează costumele. Toți participanții – copii, tineri, profesori, părinți – se implică și ajută în organizare. Profesorii care se ocupă de pregătirea Grupului „Children Forever“ sunt răsplătiți cu premiile și aplauzele primite de-a lungul timpului. Un alt beneficiu este bucuria că au reușit să atingă obiectivele propuse: încurajarea educării prin activități artistice, promovarea la nivel internațional și național a valorilor culturale și sociale ale județului Neamț și României. De asemenea, promovarea talentului și muncii copiilor români, a muzicii și tradițiilor românești adecvate vârstei copilăriei. Noi, organizatorii, ne-am propus să oferim concurenţilor şansa de a evolua pe scene internaționale interpretând piese tradiționale și de muzică ușoară. Am avut posibilitatea să arătăm și talentul copiilor români pentru dans, muzică instrumentală, creație literară, artă fotografică.

Totodată, se încurajează aprofundarea relaţiilor dintre copii, profesori, artiști, schimbul reciproc de inițiativă, cunoaşterea altor culturi. Am purtat cu noi drapelul României și bannere cu sigla județului Neamț. Aceste participări cu momente artistice prezentate de copiii Grupului „Children Forever“ creează o legătură puternică între participanții din țările participante și contribuie la cunoașterea valorilor românești în Europa. România este o țară care trebuie să fie descoperită, cunoscută ca având valori umane și culturale neprețuite. Parteneriatele internaționale derulate reprezintă legături care au unit comunitățile noastre, reușind să implicăm compozitori, artiști, asociații locale, profesori și părinți direct interesați de propunerile noastre.

Ce presupune organizarea unui eveniment care implică sute de copii?

Adina Panaitescu: Presupune multă muncă, dar și multe satisfacții!  Grupul „Children Forever“ se reconfigurează în fiecare an prin eforturile copiilor, părinților și profesorilor, pentru a participa la evenimente culturale internaționale, prin proiectele Asociației Children Forever Piatra-Neamț. Atunci când copiii noștri intră pe scenă, sunt prezentați, răsună în sală „România!“, se flutură drapelul românesc, toată dragostea pentru aceste activități culturale dedicate copiilor se împlinește.

Cât de mult a afectat pandemia activitatea și proiectele Asociației ,,Children Forever“?  

Adina Panaitescu: Fiind activități culturale care presupun participări de grupuri mari, în acest an, care a adus mari greutăți întregii planete, activitățile asociației, au fost oprite.

Cum vedeți parcursul cultural în plină pandemie de coronavirus?

Adina Panaitescu: Cu toții așteptăm să fie iar sănătate în lume și să ne reluăm activitățile culturale.
Până atunci însă se pot organiza activități on-line. 

Dacă ar fi să transmiteți un gând sau un sfat copiilor care iubesc arta și au abilități în acest domeniu, ce le-ați transmite?

Adina Panaitescu: Activitățile artistice, muzica, dansul, pictura, ajută copiii să-și completeze educația! Viitorul lor va fi mai bun dacă este luminat de aceste amintiri și realizări și cu siguranță își vor alege mai ușor drumul în viața profesională!

Să nu se oprească, să-și urmeze visurile, să aibă grija de sănătatea lor, așteptând cu încredere să treacă această perioadă grea și să ne întoarcem la viața noastră, dar numai după ce autoritățile vor hotărî care sunt regulile!

Ce vă motivează cel mai mult, din tot ceea ce faceți?

Adina Panaitescu: Dragostea pentru copii! Dragostea pentru cultură și tradițiile românești pe care „micii ambasadori ai României“ să le ducă în Europa! Dragostea pentru valorile culturale europene, dragostea pentru onestitate, prietenie, stabilitate și recunoașterea valorii fiecăruia dintre noi.

Nu pot să închei fără să le mulțumesc profesorilor, părinților, copiilor și tinerilor care au făcut posibile derularea proiectelor Asociației Children Forever.

Mulțumesc, de asemenea, tuturor celor care ne-au fost alături de-a lungul anilor, în realizarea proiectelor noastre!

Interviu realizat de
Oana-Talida COZMA