Tradiții

Meșteșug tradițional – MARIA VASILIU, dă autenticitate podoabelor croșetate

Meșteșugul tradițional aduce în atenția cititorilor noștri oameni de poveste și preocupări străvechi, precum țesutul, cusutul, arta sculptatului în lemn, modelajul în lut, confecționarea măștilor populare sau a obiectelor decorative. De această dată, descifrăm tainele podoabelor croșetate, cu migală, de Maria Vasiliu, artizan cu state vechi din Târgu-Neamț. Nelipsită de la târgurile meșteșugărești din județ și din țară, protagonista noastră face dezvăluiri despre arta croșetului și creațiile sale purtate cu mândrie de iubitoarele portului tradițional.

A dobândit meșteșugul croșetatului încă din copilărie, când l-a învățat cu drag de la mama sa.  ,,Eram copil, la vreo 12-13 ani, iar mama lucra la Arta Decorativă din Târgul-Neamț, iar eu trebuia să o ajut. Așa am învățat să croșetez. Eu făceam frunzulițe la mileuri. Ulterior,  m-am gândit să fac ceva care să fie în ton cu moda, așa am început să fac cercei. Lucrez podoabe croșetate și am început să fac cercei din acele frunzulițe”,  își amintește Maria Vasiliu.

A început să croșeteze bijuterii în urmă cu 12 ani ani, iar spre surprinderea ei, impactul a fost unul favorabil încă de la început.

,,Am participat prima dată la  târgul„Lada cu Zestre” de la Piatra-Neamț, un festival foarte frumos. În primele 2 zile am vândut tot ce aveam, ceea ce mi-a oferit mult curaj și bucurie”, povestește artizana.

Cerceii croșetați au fost foarte apreciați, aceștia fiind purtați cu succes la iile tradiționale. Prima participare la târgurile de profil a fost un succes, ceea ce a impusionat-o să lucreze și  modele variate de brățări și să-și dezvolte creativitatea pentru a realiza cercei cât mai atractivi. Cele mai căutate modele sunt cele cu frunzulițe, cireșe sau bufnițe. ,,Combinațiile de culoare apreciate pentru cercei sunt roșu cu verde, alb cu negru. De asemenea, realizez cu drag și mărțișoare, arât din bumbac cât și din lână, broșe sau căciulițe”,  adaugă doamna Maria.

Experiența o ajută pe artizana noastră să realizeze o pereche de cercei în jumătate de oră, folosind de cele mai multe ori fire naturale precum lâna, uneori, din fire toarse chiar de mama ei. Frumosul meșteșug poate fi învățat cu interes și implicare într-o lună și nu de puține ori, Maria Vasiliu a fost gazda unor ateliere meșteșugărești în urma cărora tinerele fete au învățat din tainele realizării de podoabe cu ajutorul croșetului. A participat la ateliere organizate de Asociația Meșterilor Populari din ținutul Neamț. De asemenea, a fost prezentă prezentă la diverse ateliere cu copii, sub titulatura „Micii meșteri din Copou”,  la Iași, în cadrul Asociației Art-Meșteșugurile Prutului.

,,Copiii sunt bucuroși, în special fetele. Sunt cooperanți, revin an de an la ateliere, ba chiar unii copii au devenit între timp studenți, iar când merg la Iași și trec pe lângă standul meu își amintesc cu drag de momentele petrecute împreună și îmi arată ce au mai lucrat” mai completează Maria Vasiliu.

În ciuda profesiei de contabil, se relaxează exersându-și pasiunea pentru croșetat. Cel mai intens poate lucra dimineața, când la primele ore ale dimineții, se simte creativă și inspirată. Pentru Maria Vasiliu ziua de muncă începe la 4 dimineața, dar asta nu o împiedică să fie un om activ și implicat în tot ceea ce face.

Participă cu interes la festivalurile și târgurile cu specific tradițional din zona Moldovei.  „Lada cu zestre” de la Piatra-Neamț este  printre evenimentele de la care nu lipsește, fiind și primul la care a participat. De asemenea, expune cu drag și la Târgul de Sfântă Mărie Mare organizat de Centrul pentru Cultură și Arte ,,Carmen Saeculare” Neamț. Spune prezent în luna mai la „Noaptea muzeelor” de la Palatul Culturii sau  la „Festivalul iei”,  la târgurile organizate la Durău sau la evenimentul „Meșteșugul Artă și Tradiție nemțeană” inițiat de Ionela și Costantin Lungu la Târgu-Neamț.

Apreciază și iubește tot ce este autentic, creativ și inpirat din cultura populară, lucrat cu dragoste pentru frumos și hand made. Maria Vasiliu este artizanul care dă autenticitate podoabelor croșetate și vă invită să iubiți meșteșugul tradițional și mâinile dibace care încă mai practică astfel de indeletniciri.

,,Produsele realizate maual sunt importante pentru că sunt făcute cu suflet. Meșteșugurile sunt moșteniri de la părinți, bunici, de la ei am învățat aceste tradiții”, concluzionează artizana.

Autor articol: Oana-Talida COZMA
Transcriere interviu: Marian-Robert FOTEA