Tradiții

Leacuri pentru sănătate – REMEDII PENTRU RĂCELI

Toamna îşi revarsă reflexele arămii, ne înviorează cu aerul răcoros ce o însoţeşte şi ne determină să îmbrăcăm haine din ce în ce mai groase. Această perioadă este teren propice pentru răceli, guturai, gripă sau afecţiuni articulare. Reţeta din acest număr al revistei Coolt Neamț vă oferă o variantă naturală de tratare a acestora.

AFECŢIUNI: răceli la plămâni, amigdale infectate, reumatism, dureri la  stomac, dureri articulare, lipsă vitamine-anemie.

TINCTURI: obligeană, rozmarin, anason, trei-fraţi-pătaţi, coada şoricelului, licheni, ovăz, brusture, afin, aloe, sunătoare, usturoi, ghinţură, mentă, mesteacăn, traista ciobanului, păpădie.
Se amestecă toate şi se iau apoi câte 2 linguri pe zi, timp de 2 luni.

ULEI: cătină, mentă.
Se iau câte 5 picături din fiecare, timp de 20 de zile, cu câte 10 zile de pauză, timp de 2 luni.

CEAI: salvie, sovârf, ceai reumatic, tătăneasă, brusture, nalbă, lemn-dulce, fenicul, roiniţă.
Se pun la infuzat, timp de 15 minute, 9 litri de apă cu 9 linguriţe de plantă. Se beau câte 1,5 litri pe zi, timp de 2 luni.

PREPARAT I: 1 kg miere, 500 g germeni de grâu, 200 g sfeclă roşie, 200 g ţelină, 100 g propolis.
Se dau prin maşina de carne şi se lasă 6 zile la macerat. Se iau de 3 ori pe zi câte 2 linguriţe, timp de 2 luni.

PREPARAT II: 1 kg de miere, 350 g aloe frunze, 350 g morcov, 700 g vin alb.
Se lasă 7 zile la macerat şi se iau apoi de 3 ori pe zi câte o lingură, timp de 2 luni.

GEMODERIVATE: viţă-de-vie, carpen, castan, plop-negru.
Se ia o monodoză pe zi din fiecare timp de 2 luni.

Documentare realizată de Daniela BÎNDILĂ

Reţete pentru viaţă – tratamente naturiste“ – autor Tudoriţa Profir,
Editura Capriccio, Piatra-Neamţ, 2011.