Tradiții

Meșteșug Tradițional – MARIA ZAHARIA, artizan în cusut și țesut, insuflă copiilor dragostea pentru tradiție

În căutările noastre de oameni păstrători de tradiție, am poposit și la Vânători-Neamț, acolo unde portul popular și meșteșugurile tradiționale sunt la mare căutare. Maria Zaharia, fost cadru didactic, iubitoare de îndeletniciri tradiționale și coordonatoarea clasei externe de ţesut-cusut de la Vânători-Neamţ a Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ, este invitata noastră la rubrica Meșteșug Tradițional.

Originară chiar din Vânători-Neamț, leagăn de cultură și spiritualitate românească, a plecat din comună doar pentru a-și urma vocația de dascăl, să studieze la Liceul Pedagogic Piatra-Neamț. Apoi a revenit ca învățătoare în localitatea natală și a continuat să valorifice tradițiile și arta populară. Meșteșugul țesutului l-a deprins la 12 ani, de la bunica ei. Din drag pentru acest obicei, o prindea dimineața, lucrând la lumina lămpii sau a lumânării.

„Vizitând-o pe bunica de pe mamă, m-au atras costumele ei naționale. Avea unul de stat prin casă și unul de mers la biserică sau la nunți. Îmi plăcea să o urmăresc cum toarce și îi puneam întrebări despre acest meșteșug. Țesea firele și făcea covoare sau zestre pentru fetele ei. Bunica a fost cea care m-a învățat acest meșteșug“, își amintește doamna Maria.

Ea povestește că în familie, alături de mama sa şi cu cele două surori, își petrecea timpul cu îndeletniciri casnice tradiționale precum toarcerea lânii, depănatul cu vârtelnița, confecționarea de «păpuşi» sau ţesea covoare în trandafiri şi preșuri din cordele. A transmis dragostea pentru meșteșugul tradițional și elevilor săi, în calitate de dascăl în comuna natală, în satul Nemţișor, iar și după pensionare lucrează cu noi generații de elevi, în cadrul colaborării cu Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț.

„Am început colaborarea cu Școala Populară de Artă Piatra-Neamț în urmă cu 6 ani. Am fost foarte bucuroasă, deoarece eu eram la pensie și mă simțeam oarecum inutilă, parcă eram neglijată de oamenii cu care lucrasem. Această colaborare mi-a prins foarte bine, iar apropierea aceasta de copii și faptul că văd că le place și sunt foarte îndemânatici, mă bucură extrem de mult“,menționează artizana.

Cu cei mici lucrează semne de carte, felicitări sau șervețele, folosind cusături tradiționale. De asemenea, le-a deslușit tainele țesutului, astfel că au realizat preșuri cu mâinile lor dibace. Produsele le sunt apreciate și căutate la expozițiile de profil din comună și din județ, ceea ce aduce mare bucurie atât Mariei Zaharia, cât și copiilor care îi frecventează atelierul.

,,Sunt copii din clasa a IV-a până în clasa a VIII-a, băieți și fete. Toți sunt serioși, respectă programul și lucrează cu mare drag. Se bucură foarte tare când văd lucrările finalizate și când sunt expuse. Am câteva fetițe care știu să împletească cu andrele și croșete și fac împletituri cu noduri“, mai povestește Maria Zaharia.

Iubește portului naţional, considerându-l adevăratul tezaur strămoșesc. „Pentru mine, costumul naţional e strai de sărbătoare, e zestrea aleasă, lăsată de înaintași drept moștenire, e puntea de legătură, de comuniune sufletească cu străbunii, e tradiţie, e artă. L-am purtat şi-l port cu mândrie şi bucurie“, a mai spus vânătoreanca. Această dragoste pentru arta populară și autenticitate o definesc ca un om complex, pasionat de frumos, pregătit oricând să transmită copiilor arta cusutului și a țesutului.

,,Tuturor copiilor mei dragi, ce au dragoste pentru tradiții, arta populară și poartă respect pentru strămoșii noștri, le mulțumesc pentru colaborarea noastră atât de frumoasă, caldă și apropiată. Să nu uite că eu sunt alături de ei și să respecte mereu tradițiile. Noi vrem să ducem mai departe tradiția, să o dăm și celor care vin după noi, să nu moară niciodată arta populară. Vă aștept cu drag la atelier! Vă îmbrățișez cu drag!“, concluzionează artizanul popular.

Maria Zaharia este exemplul omului simplu, care s-a transformat într-un adevărat promotor al culturii tradiționale. Veșnicia și tradiția s-au născut la sat, iar vânătoreanca noastră arată încă o dată că respiră meșteșug popular, iar prin vene îi curge artă tradițională. Dascăl desăvârșit, poartă în suflet dragostea pentru copii, pentru frumos și tot ce înseamnă veridicitate.


Autor articol: Oana-Talida COZMA