Tradiții

Meșteșug Tradițional – CATINCA BUHNA

MEȘTERUL OPINCAR DE LA VÂNĂTORI NEAMȚ

Opinca este încălțămintea din vestimentația românească din cele mai vechi timpuri. Pentru prima dată, opincile au fost ilustrate pe portul dacilor, iar românii le purtau în picioare indiferent de anotimp. Dacă în trecut încălțările moștenite de la daci se purtau la țară, azi, opincile au ajuns obiecte de muzeu, cadouri pentru turiștii străini, dar și încălțări pentru artiștii și interpreții de muzică populară și păstrătorii de tradiții.  

În acest număr al revistei Coolt Neamț facem cunoștință cu Catinca Buhnă, meșter popular specializat în confecționarea opincilor, de loc din comuna  Vânători-Neamț. Frumoasa îndeletnicire a învățat-o de la soțul ei, alături de care a lucrat până când a plecat la cele sfinte.

„Am practicat această meserie împreună cu soțul. De la el am învățat. Am continuat și după ce el nu a mai fost, pentru că eram solicitați cu lucrul. În familia soțului s-a lucrat din tată în fiu. Prima dată am lucrat opinci din cauciuc, iar după 2000 s-au căutat opincile mai ușurele și le facem din piele“, a explicat  Catinca Buhna.

Deși meșteșugul confecționării de opinci nu este unul foarte ușor, atunci când este pasiune și drag pentru tradiție, se obțin și rezultate. Lucrează cu spor, având mâna formată în ani de exercițiu. Astfel, reușește să confecționeze zilnic și câte 6 perechi de opinci, mărimi mari, sau 5 perechi mai mici, în câteva ore.

Etapele de lucru sunt foarte clare și le urmează cu strictețe.

„Prima dată întindem pielea, punem șablonul și tăiem în funcție de numărul pe care îl are clientul la picior, de la nou născuți, la mărimea 45. Apoi, lucrăm vârful. Îndoi opinca în două, vine găurită cu preducica și se coase tot cu piele, mai subție. După aceea, încep a dăltui cu dalta. Spre vârf mai mărunt, spre călcâi mai mare, asta pentru că trebuie să realizăm creții. La 7-8 creți, punem o urechiușă. Aceasta este partea cea mai grea. Apoi o închei la spate cu o platcă. Ultima etapă e aceea în care vin legate nojițele, dintr-o piele mai fină. Lucrez cu piele din vită, groasă, tăbăcită în fabrică“, a mai dezvăluit vânătoreanca.

Cele mai multe comenzi le primește de la iubitorii de dansuri populare, membrii în diverse ansambluri folclorice din județ sau din țară. Din fericire, în ultimii ani există o tendință de reîntoarcere la tradiție, iar opinca este din nou la căutare, mai ales printre artiștii și interpreții de muzică populară.

Catinca Buhna este de părere că „cea mai odihnitoare încălțăminte este opinca. Pentru că de la opincă am plecat“.

De 4 ani lucrează și în cadrul Școlii Populare de Arte, din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, clasa externă de la Vânători-Neamț, îndrumând copiii din comună în tainele acestui meșteșug. Pentru a deprinde lucrul, cursanții exersează pe piele mult mai subțire și realizează opinci în mărimi mici, de copii.

,,E important să vină copii, pentru că nu dorim să se piardă obiceiul din moși- strămoși. Dacă se pierde obiceiul strămoșesc, se pierde viața“, a mai completat meșterul de opinci.

Meșteșugul confecționării de opinci a ajutat-o pe Catinca Buhnă să-și câștige decent existența, dar și să uite de problemele cotidiene, să-și umple timpul într-un mod constructiv și să promoveze tradiția portului popular în rândul tinerei generații. 

„Pentru mine, munca aceasta este totul. Am o mulțumire sufletească, iar viața merge mai ușor. De când a murit soțul meu, m-am luat cu meșteșugul acesta și am mers mai departe“, a concluzionat Catinca Buhna.

Ca o concluzie, fiecare dintre noi putem aprecia mai mult produsele tradiționale și arta populară! Nu trebuie decât să cumpărăm mai des produsele realizate cu dragoste de meșterii noștri populari. Devenim, astfel, adevărați ambasadori ai tradiției și artei populare românești.