Practic

NEAMȚUL ÎN BUCATE: Afumătură de porc

În mirajul sărbătorilor, al datinilor și obiceiurilor de iarnă, vă prezentăm o rețetă tradițională, clasică, de afumătură de porc.

Chef Ciprian Țărnă, de la „Tradițional Cip&Ali“, ne dezvăluie etapele prin care trec preparatele de porc pentru a avea, pe masa de Crăciun, o afumătură gustoasă și sănătoasă. 

După porționarea porcului, selectăm bucățile pe care dorim să le băgăm la afumătoare. Dimensiunea bucăților de carne este, întotdeauna, în funcție de cât de mare este afumătoarea. De asemenea, carnea nu trebuie tăiată gros, pentru că e important ca preparatul să fie bine pătruns de fumul cald. După această etapă de porționare, carnea de porc se sărează și este ținută timp de până la 48 de ore în covată, la sare. Slănina poate sta în sare și până la zece zile. După ce a luat sare cât îi „trebuie“, carnea este scoasă din vasul în care a stat și e prinsă în cârlige pentru a se zvânta, preț de până la o oră și jumătate.

Între timp se aprinde focul la afumătoare, urmând ca între 2 și 4 ore produsele să fie puse la fum, preparându-se la cald.
La final, bunătățile se lasă la scurs până se răcoresc, după care se consumă fără prăjire.

Sunt un adevărat deliciu, lângă care putem adăuga brânză de burduf, ceapă verde sau murături. Și bineînțeles un rachiu fiert ori un vin mai tânăr sau mai învechit, să se fie deplină bucuria venirii Crăciunului.

Rețeta prezentată în acest număr este pregătită la singura afumătoare tradițională din Piatra-Neamț, iar preparatele sunt afumate, doar cu sare, fără condimente sau alte adaosuri. Produsele sunt sănătoase, bio și foarte gustoase!

Musai de degustat!

Rețetă realizată cu sprijinul Tradițional Cip&Ali, 0745.069.271

Autor articol: Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA