Practic

ROMÂNIA ÎN BUCATE: Ciorbă de burtă

După atâtea bunătăți din care ne-am înfruptat de Sărbătorile de Iarnă, propunem la început de an să „ne dregem” cu tradiționala ciorbă de burtă. Rețeta nu este printre cele mai ușoare, dar produsul final merită toată osteneala, fiind una dintre cele mai savuroase ciorbe din zestrea gastronomiei românești. Cu sprijinul lui chef Ciprian Țărnă, pregătim ingredientele pentru 10 porții de ciorbă de burtă mari și ne apucăm spornic de lucru.

Iată care sunt ingredientele necesare:

Tăiem burta fideluțe și o punem la fiert cu legumele întregi și osul cu valoare (cu măduvă), timp de o oră și jumătate – două. Între timp separăm gălbenușul de albuș și pregătim liezonul cu gălbenușurile, smântâna și laptele bătut. Curătăm usturoiul și îl zdrobim pentru mujdei, iar hreanul îl dăm prin răzătoare. După fierberea burții și a legumelor alături de osul de vită, strecurăm supa rezultată și adăugăm usturoiul pregătit mujdei, oțetul și hreanul ras. Temperăm supa cu liezonul și continuăm fierberea încă aproximativ 10 minute.

La final, potrivim gustul cu sare, iar cei pofticioși mai pot completa cu usturoi sau hrean! Ne bucurăm papilele gustative cu ciorba de burtă fierbinte, asezonată cu ardei iuți – pentru cei care iubesc mâncarea picantă, un păhărel de țuică fiartă și tradiționalele turte de casă.

Să avem poftă!

Autor articol:  Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA