Practic

NEAMȚUL ÎN BUCATE: Bulz moldovenesc

„Neamțul în bucate“. Bulzul moldovenesc este un preparat savuros, ușor și rapid de pregătit în casă, într-o seară răcoroasă de toamnă.  

Bulzul mai este denumit „urs“ sau „boț de mămăligă“ și este o mâncare specific românească, gătită adesea de către ciobani.
Rețeta de bulz moldovenesc cu ochiuri, fără carne, este realizată de chef Ciprian Țărnă, de la Braseria Tradițional Cip&Ali.

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 500 gr mălai
  • 1 litru apă
  • 600 gr brânză de burduf
  • 300 gr smântână
  • 50 gr unt
  • 6 – 10 ouă
  • sare după gust

Pregătim mămăliguța într-un ceaun. Întindem mămăliga caldă, sub formă de turtă. Apoi, în mijlocul ei adăugăm brânza de burduf frământată ușor. Se modelează totul în formă de boț și se coace pe grătar sau în jar, până când se rumenește mămăliga, iar brânza se topește la interior. Se servește cu puțină smântână și un ochi prăjit.

Pentru o variantă modernă, bulzul moldovenesc poate fi pregătit într-un vas de ceramică. Acesta se tapetează cu unt, după care așezăm un strat de mămăligă, un strat de brânză de burduf, apoi un nou strat de mămăligă. Preparatul se gratinează la cuptor, la o temperatură de 180 de grade C, timp de 10 minute. Poate fi savurat cu smântână și un pahar de răchie.

Rețetă realizată cu sprijinul Tradițional Cip&Ali, 0745.069.271

Autor articol:  Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA