Practic

NEAMȚUL ÎN BUCATE: Învârtită moldovenească

Dacă e februarie, lună dedicată celor care iubesc, ne-am gândit să gătim ceva dulce. Ce spuneți de un desert tradițional, savuros, cu nucă măcinată? Învârtita moldovenească este rețeta propusă de Ciprian Țărnă de le Tradițional Cip&Ali, pe care o vom pregăti împreună, parcurgând rubrica „Neamțul în bucate“.

Iată care sunt ingredientele necesare!

  • făină albă – 2 kg
  • drojdie -100 gr
  • lapte – 400 ml
  • apă – 1,5 l
  • zahăr – 50 gr
  • sare – 35 gr
  • miere de albine – 50 gr
  • nucă măcinată – 750 gr
  • zahăr – 150 gr
  • zahăr vanilat – 2 plicuri  
  • untură de porc – 100 ml
  • ulei – 100 ml

În prima etapă pregătim aluatul amestecând făina, drojdia, cu laptele și apa, zahărul și sarea. Se frământă intens, până aluatul face bule de aer, lăsându-se la dospit timp de 30 de minute. După ce aluatul a crescut frumos, se porționează în 3 paline, de circa 500 grame fiecare. Coca este întinsă în trei foi, care se ung cu untură de porc. Deasupra presărăm, din plin, nucă măcinată, zahăr simplu și zahăr vanilat. Cele trei foi se așază una peste alta, se rulează, după care se răsucesc. La final, așezăm preparatul în formă de melc, în tavă, și ungem cu sirop de miere de albine. Peste preparat presărăm zahăr pentru crustă și dăm la cuptor timp de 30 minute la 190 de grade. Noi am pregătit rețeta într-un cuptor electric.

Renumita plăcintă moldovenească, care amintește de copilăria petrecută la bunica, este gata de a fi degustată!

Să aveți poftă!

Autor articol:  Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA

www.cooltneamt.ro