Reţeta pe care v-o prezentăm, astăzi, este o variantă naturistă de tratament a ulcerului la stomac. Din studii, s-a constatat că apare ca urmare a existenţei unei bacterii Helicobacter pylori. O altă cauză ar putea fi administrarea unor tratamente cu medicamente antiinflamatorii nesteroidiene şi a analgezicelor pe care le utilizăm pentru a calma diferite dureri de cap, musculare sau articulare. Studiile ne spun că stresul şi alimentaţia nu sunt factori declanşatori ai acestei afecţiuni, însă o pot agrava.
AFECŢIUNI: Ulcer la stomac (gastric sau peptic)
DETOXIFIERE: – 3 zile
Ziua I – legume + 2 litri ceai de sunătoare
Ziua II – fructe + 2 litri ceai de gălbenele
Ziua III – grâu fiert + 2 litri ceai de coada şoricelului
A 3-a zi se face clismă cu 1 litru ceai din coada calului şi muşeţel. Se foloseşte irigatorul.
Cură de argilă: 200 gr. apă cu o linguriţă argilă/zi – dimineaţa.
TINCTURI: roiniţă, licheni, nalbă, sunătoare, genţiană, pelin, anghinare, păpădie, gălbenele, cimbru, mentă, ienupăr, pufuliţă, ghimpe, urzică.
Se amestecă toate într-un recipient de sticlă. Se iau 2 linguri pe zi, dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de masă. Tratament pentru 3 luni.
ULEIURI: in, cătină, gălbenele. Se iau înainte de masă.
Se amestecă şi se ia o jumătate de linguriţă pe zi – 20 zile, 10 zile pauză, tratament 3 luni.
CEAI: năpraznic, coada şoricelului, nalbă, busuioc, cicoare, patlagină, iarbă mare, urzică albă, mătase de porumb.
Se fierb 9 litri apă, se face infuzie cu 9 linguriţe de plante (amestecate) – 15 minute. Se consumă 1,5 litri pe zi. Tratament 3 luni.
CAPSULE: sunătoare, gălbenele, coada calului, anghinare.
Se ia câte una pe zi din fiecare, timp de 3 luni.
PREPARAT I: 1.000 gr. miere, 750 gr. cătină, 300 gr. morcov, 1 litru de vin roşu.
Se toacă prin mixer, se amestecă şi se lasă 7 zile la macerat. Se iau 2 linguri pe zi, timp de 3 luni.
PREPARAT II: 500 gr. miere, 250 gr. tulpină de leuştean, 0,75 ml vin alb.
Se toacă prin mixer, se amestecă şi se lasă 7 zile la macerat. Se iau 2 linguri pe zi, timp de 3 luni.
PREPARAT III: 1.000 gr. miere, 100 gr. polen, 500 gr. lămâie, 400 gr. germeni de grâu, 200 gr. țelină, 100 gr. pătrunjel (rădăcină)
Se toacă prin mixer, se amestecă şi se lasă 6 zile la macerat. Se iau de 2 ori câte 2 linguri pe zi, timp de 3 luni.
Documentare realizată de Daniela BÎNDILĂ
„Reţete pentru viaţă – tratamente naturiste“ – autor Tudoriţa Profir,
Editura Capriccio, Piatra-Neamţ, 2011.
