Tradiții

Artizani de colecție – MARIA BACIU, artizanul care dă culoare lucrurilor  

„Artizani de colecție“ vine să completeze prezentarea oamenilor cu abilități artistice din zona Neamțului. Și cum talentul abundă în orașul de sub poalele Pietricicăi, în acest număr v-o prezentăm pe Maria Baciu, cea care de la manichiură a descoperit dragostea pentru pictură.

I-am aflat abilitățile admirând lucruri pictate și purtate cu mândrie de colegi sau prieteni. Așa a ajuns și la mine, în anii precedenți, un cadou de la cineva drag, pictat cu flori lila. Mai târziu am aflat că pictura era realizată chiar de protagonista noastră.

Născută în comuna Ștefan cel Mare, actualmente stabilită la Piatra-Neamț, artizana noastră se declară o iubitoare incurabilă de frumos și de artă. Printre pasiunile ei se mai numără pictura, dar și muzica, dansul și sculptura. Natura este și ea sursă de inspirație, fiind redată cu abundență în creațiile ce-i poartă amprenta. 

Maria Baciu și-a redescoperit plăcerea de a picta la vârsta de 40 ani, atunci când nevoia de a-și găsi calea și împlinirea au impulsionat-o să experimenteze în acest nou domeniu.

„Din dorința de a mă echilibra și de a identifica o sursă care să mă relaxeze, am început un curs de pictură la Școala Populară de Arte, sub îndrumarea artiștilor Arcadie Răileanu și Cristian Bistricianu, la Centrul pentru Cultură și Artă «Carmen Saeculare», povestește artizana. 

Pictează cu dedicare și dragoste natură moartă, peisajele și florile fiind printre preferatele ei.

La început a tras tușe pe pânză, a realizat tablouri, apoi a experimentat pe sticlă, ceramică, piele și materiale textile. „Pe textile este un pic mai greu de pictat decât pe pânza de tablou. Țesăturile sunt diferite ca textură și de aceea folosesc vopsele speciale“, specifică Maria Baciu.

Talentul și creativitatea ei au stârnit admirație printre cunoscuții care au descoperit în Maria un artist. În primă fază, cei care mi-au văzut lucrările au fost mirați. Mulți nu au știut că am astfel de veleități. Sinceră să fiu, nici eu nu am știut“, mai spune invitata rubricii noastre.

După ce i-au fost admirate creațiile, au apărut și primele comenzi. La început, prietenii au fost cei care și-au dorit lucrări pictate de Maria. Au urmat prietenii prietenilor și persoane necunoscute din mediul online. Pietreanca a pictat tablouri, tricouri, cămăși, blugi, rochii, pantofi sau genți, dar nu au lipsit nici cadourile personalizate de la fețe de pernă, broșe, cercei sau vase ceramice, șorțuri, teniși sau orice alt obiect cerut de clienții săi. 

„Cea mai nonconformistă cerere a fost din partea unei viitoare mămici. I-am pictat burtica cu chipul unei fetițe. Așa a dorit să-și anunțe familia că ea și soțul ei vor avea o fetiță“, spune artista.

Inspirată de frumos, culoare și natură, Maria Baciu pictează cu pasiune pentru cei care iubesc arta și lucrurile create manual. Crede că articolele și creațiile realizate de ea sunt pentru cei care apreciază efortul și cadourile diferite, unice, care conțin adevărate povești.

Închidem, aici, o altă filă dedicată „artizanilor de colecție“ de pe meleaguri nemțene, oameni din diverse domenii de activitate, cu pasiuni artistice care stârnesc interes și considerație. Să nu uităm că arta este cea care ne înnobilează sufletul, inima și ne face viața mai luminoasă.

Autor articol:  Oana-Talida COZMA

www.cooltneamt.ro