Practic

NEAMȚUL ÎN BUCATE: Sărmăluțe moldovenești la satâr

Început de an, gânduri curate și bucate tradiționale! Ținând cont că sărbătorile de iarnă s-au încheiat pe 7 ianuarie, odată cu Sântul Ioan Botezătorul, ne-am gândit să gătim împreună mult apreciatele sărmăluțe moldovenești, pregătite tradițional, cu satârul.

Iată o rețetă savuroasă, culeasă special din zona Neamțului, pentru a vă satisface apetitul în luna lui Gerar.

INGREDIENTE:

Se taie mărunt cele două cepe și se dă prin răzătoarea mare morcovul. Se încinge uleiul într-o tigaie, după care se adaugă ceapa, care este lăsată câteva minute la călit. Apoi se pun morcovul dat prin răzătoare, sarea și piperul, după gust.

Punem în tigaie orezul spălat bine și amestecăm, pentru omogenizarea compoziției. Între timp,  tăiem ceafa de porc cât mai mărunt, cu satârul, ca mai apoi să o adăugăm în tigaie.

Continuăm operațiunea prin tăierea, în cubulețe mici, a șunculiței țărănești. Acesta completează celelalte ingrediente, alături de o parte din bulionul de casă. La final, se adaugă mărarul tăiat mărunt, sare și piper. Se amestecă continuu, preț de câteva minute, până se întrepătrunde toată compoziția.

Alegem foile de varză murată, porționându-le încât să obținem din fiecare frunză câte două foi pentru sarmale. Umplem foile tăiate cu 1-2 lingurițe de compoziție. Rulăm sărmăluțele și îndesăm la capete.

Pentru cuptor, pregătim un vas de lut pe care-l tapetăm cu un strat de varză tocată cât mai mărunt sau cu foi întregi, plus câteva felii de roșii. Aranjam cu atenție sarmalele, într-o spirală cât mai bine legată. Continuăm aranjamentul până terminăm toate sarmalele de așezat. Deasupra întindem un ultim strat de varză tocată mărunt, bulionul rămas și apă.

Vor sta la cuptor o oră și jumătate minute, la o temperatură de 180 de grade. Se savurează calde, alături de mămăliguță și smântână proaspătă.

Poftă bună!

Rubrică realizată cu sprijinul
restaurantului Cocoșul de aur