Practic

NEAMȚUL ÎN BUCATE: Zacuscă de ardei kapia și vinete

Așa cum v-am obișnuit, rubrica Neamțul în bucate prezintă cititorilor noștri rețete gustoase și tradiționale, din diferite zone ale județului. De această dată, am făcut o drumeție la Farcașa, acolo unde Camelia Alexandru, președintele Asociației Producătorilor Montani, dar și o gospodină desăvârșită, ne-a prezentat o rețetă specifică, delicioasă, de zacuscă de ardei kapia și vinete.

INGREDIENTE

  • 6 kg ardei kapia
  • 2 kg de ceapă
  • 6 kg vinete
  • ½ litru ulei
  • 450 gr pastă de tomate
  • piper
  • sare
  • foi de dafin

După ce au fost copți și curățați ardeii kapia și vinetele, pregătim ceapa. Aceasta se curăță și se taie solzișori, după care se pune la călit în ulei încins, cu sare,  într-un ceaun.

Între timp, conform rețetei Cameliei Alexandru, rupem fâșii ardeii și vinetele. Această procedură este recomandată pentru a fi mai bine simțită savoarea  legumelor la degustare.

După ce ceapa a fost foarte bine călită, se adaugă ardeii kapia și se amestecă foarte bine, până când se îmbină gusturile. Continuăm aceeași procedură, adăugând și vinetele coapte. Întreaga compoziție se amestecă la foc mic, până zacusca scoate la suprafață broboane de ulei. Acesta este semnul că preparatul nu mai are apă și poate fi pregătit pentru conservare.

Spre final, adăugăm pasta de tomate, sare și piper după gust și câteva foi de dafin. Totul se amestecă foarte bine, preț de câteva minute, pentru combinarea savorilor. Apoi, frunzele de dafin se scot din compoziție, pentru a nu lăsa un gust amar produsului.

După toate aceste etape, cât încă este caldă, zacusca trebuie pusă în borcane curate și se capsează cu capace noi. Recomandarea este ca borcanele de zacuscă să fie ținute în pături până se răcesc, iar apoi pot lua drumul cămării.

Să aveți poftă!

Autor articol: Oana-Talida COZMA

Rubrică realizată cu sprijinul Cameliei Alexandru,
președintele Producătorilor Montani, Farcașa