Gheorghe Vadana s-a născut în ziua de 3 februarie 1931, la Poiana Largului, judeţul Neamţ. A fost profesor de desen inspector şcolar, director de şcoală (1967-1993) și cunoscut publicului larg ca artist plastic, având o personalitate complexă.
A absolvit Facultatea de Arte Plastice, Iaşi (1967) și a fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
De-a lungul vieții artistice a participat la taberele de creaţie din ţară, la Tabara UNICEF, de la Hamburg (1972) și a avut numeroase expoziţii personale în străinătate, la Strasbourg, Hamburg, în Ungaria, în Spania, precum şi în toată ţară, la Voroneţiana (Suceava), la Galeria „Cupola“ Iaşi, Chişinău, Bacău, la Gala Teatrului Naţional Bucureşti.
A expus anual la galeriile din Piatra-Neamţ şi la toate expoziţiile Filialei Neamţ a U.A.P. De asemenea, a participat la ediţiile Bienalei „Lascăr Vorel“.
Despre Gheorghe Vadana, criticul de artă Valentin Ciucă afirma: „Structură ponderată şi stenică, pictorul, dublat de o autentică vocaţie didactică, în ipostaza de creator s-a păstrat mereu în proximitatea realului ca punct liminar în dezvoltările artistice originale şi convingătoare. Pentru el, dialogurile multiple cu peisajul îndeosebi, revelat în special în campaniile de lucru în tabere de creaţie, sunt prilejul unor investigaţii privind structurile realului, percepute uneori din perspectiva unui liric, dar şi al unui narator pentru care farmecul devine o componentă majoră a privirii şi reflecţiei. Nu sondează dimensiunea abisală a locurilor şi se simte, luchianesc, îndrăgostit de ceea ce ochiul interior descoperă ca miracol. Tuşele tandre sau viguroase de colorist temperat alcătuiesc o construcţie mentală, de unde fiorul spontaneităţii nu lipseşte niciodată. Practic, bucuria de a se regăsi pe sine în spaţiul vast al naturii este compensaţia pentru un citadinism deseori stresant. Face din libertate un program social şi din fidelitatea faţă de motiv o strategie de lucru. Tablourile lui au întotdeauna un adresant ideal şi, de aceea, respectul pentru acesta nu-i îngăduie accesul în zonele disputabile ale soluţiilor post-moderne.”
De-a lungul carierei sale a primit numeroase distincţii. Printre ele se numără Diploma de Onoare a Comitetului de Cultură Neamţ, Premiul „Lascar Vorel“ pentru pictură și diploma de Cetăţean de Onoare al muncipiului Piatra-Neamţ.
Lucrările pictorului Gheorghe Vadana se află în muzee şi colecţii particulare din ţară şi din străinătate, precum S.U.A., Canada, Australia, Israel, Venezuela, Ungaria, Germania, Franţa, Belgia, Italia, Spania, Grecia, Turcia, Rusia, Republica Moldova.