Tradiții

Producători locali  – ALEXANDRU UNGUREANU și povestea ,,Borcanului fermecat”

Povestea Borcanului fermecat „a început undeva în Nordul Franței, într-un mic și vechi restaurant, unde se serveau doar specialități locale: mistreț cu dulceață de afine, rată cu caise sau alte bunătăți”, relatează protagonistul nostru. În acea perioadă s-a născut ideea unei afaceri care să aducă pe piață bunătăți tradiționale.

De la Artizani de colecție, ne îndreptăm atenția către producătorii locali din zona Neamțului. Prima oprire o facem chiar la Piatra-Neamț, la Alexandru Ungureanu, cel care în 2019 a început o afacere mică, de familie, din dorința de a prepara delicii tradiționale, sănătoase și fără conservanți.

Povestea ,,Borcanului fermecat„ a început undeva în Nordul Franței, într-un mic și vechi restaurant, unde se serveau doar specialități locale: mistreț cu dulceață de afine, rată cu caise sau alte bunătăți”, relatează protagonistul nostru. În acea perioadă s-a născut ideea unei afaceri care să aducă pe piață bunătăți tradiționale.

Revenit acasă, a accesat un Start Up și, înzestrat cu voință, putere de muncă, implicare și dorința de a livra produse de înaltă calitate, a prins un început bun pentru proiectul său care a dat primele roade. Afacerea a crescut frumos, de la an la an. 

Experiența muncii printre străini i-a dat ideea investiției proprii pietreanului Alexandru Ungureanu: ,,Mi-am dat seama câte bunătăți ne oferă zona noastră de munte și cum nu apreciem ceea ce avem. Când m-am întors în țară am accesat un proiect cu fonduri europene și am demarat proiectul Borcanul Fermecat”.

La început au fost borcane umplute cu celebrele zacuști de hribi sau ghebe, dar și dulcețurile de mure și afine, toate culese cu grijă din pădurile de pe meleaguri nemțene. Treptat, oferta de produse și preparate a crescut și s-a diversificat, iar consumatorii de bunătăți tradiționale pot savura rețete autentice.

Dacă v-ați întrebat de ce sunt speciale aceste borcane cu bunătăți sau de ce sunt ele fermecate, vă dezvăluim un adevărat motiv pentru care merită să fie încercate: nu conțin conservanți. Partea bună este că păstrează cu strășnicie gusturile de la bunica, iar pentru pofticioși, Borcanul fermecat poate fi livrat oriunde în țară sau chiar peste hotare.

„Am încercat să pun în borcanele fermecate zacuști de ghebe, hribi, ciuperci, dulcețuri de soc, cireșe amare, gutui și tot ce ne oferă gratis natura. Consider produsele noastre puțin altfel, deoarece le culegem noi și le transformăm în bunătăți”, mai spune producătorul.  

Deși are o afacere mică, de familie, Alexandru Ungureanu a strâns în jurul său și câteva doamne pensionare, pricepute și pasionate de gătit. Astfel, preparatele ce se regăsesc în borcanele fermecate sunt adevărate delicii culinare, ce vă pot alinta papilele gustative în diverse ocazii.

Prezent la târgurile de profil din Neamț sau din țară, Alexandru Ungureanu și ale sale borcane fermecate conving ușor și satisfac și gusturile celor mai pretențioși consumatori. Preparatele respectă rețetele tradiționale și nu conțin aditivi sau conservanți, dar sunt cu siguranță bucate calitative, sănătoase, gătite cu dragoste.  

Dacă v-am făcut poftă de delicii, e bine să știți că borcanele fermecare pot fi comandate online, direct de la producătorul local, sau pot fi achiziționate în Piatra-Neamț, de la magazinul Aer. Iarna, în preajma Sărbătorilor, coșurile tradiționale cu bunătăți pot fi motiv de bucurie pentru cei dragi, precum și daruri speciale de Crăciun.

Autor articol:  Oana-Talida COZMA