Tradiții

Leacuri pentru sănătate – Remedii naturale pentru diverse probleme interne

Ruginiul ce îmbracă pădurea și răcoarea ce se simte acut încă de la prima oră a dimineții și continuă pe parcursul întregii zile te îndeamnă să te îmbraci bine și să te ocupi atent de sănătatea și starea de bine. E momentul în care cauți soluții mai puțin agresive, dar eficiente, pentru a te trata sau a-ți proteja sănătatea.

Ruginiul ce îmbracă pădurea și răcoarea ce se simte acut încă de la prima oră a dimineții și continuă pe parcursul întregii zile te îndeamnă să te îmbraci bine și să te ocupi atent de sănătatea și starea de bine. E momentul în care cauți soluții mai puțin agresive, dar eficiente, pentru a te trata sau a-ți proteja sănătatea.

Iată propunerea terapeutului Tudorița Profir, pentru afecțiuni precum chisturi la plămâni, reflux gastric, ficat gras, colesterol sau nisip la rinichi.

TINCTURI: cătină, busuioc, licheni, cimbrișor, ovăz, sunătoare, gălbenele, anghinare, armurariu, coada calului, urzică, brustur, pufuliță, mesteacăn.
Se amestecă într-un recipient de sticlă. Se iau 2 linguri pe zi, timp de 2 luni, dimineața, cu o jumătate de oră înainte de masă.

ULEI: cătină, gălbenele, cimbru, salvie.
Se amestecă într-un recipient de sticlă. Se iau 2 lingurițe pe zi, timp de 20 zile.

CAPSULE: năprasnic, coada șoricelului, coada calului, cătinofort.
Se iau câte două capsule din fiecare, zilnic, timp de 30 zile.

CEAI: lumânărică, plămânărică, cimbru, sovârf, fenicul, anason, busuioc, turiță, afin, mur.
Se amestecă toate plantele, se prepară astfel: 10 litri apă cu 10 lingurițe plantă, infuzie 15 minute. Se beau 2 litri pe zi, timp de 2 luni.

DECOCT: 500 gr. miere, 500 gr. țuică, 500 gr. suc de lămâie, 300 gr. potbal (frunză), 200 gr. pătlagină (frunză), 200 gr. ace de brad, 200 gr. morcov, 100 gr. hrean.
Se macină prin mixer/mașina de carne. Se amestecă și se lasă la macerat 14 zile, se ia o lingură de 2-3 ori pe zi, timp de 1-3 luni.

PREPARAT: 1 kg. miere, 100 gr. polen, 500 gr. lămâie, 300 gr. morcov, 300 gr. pătrunjel, 100 gr. ridiche roșie.
Se macină prin mixer/mașina de carne. Se amestecă și se lasă la macerat 6 zile, se iau două linguri de trei ori pe zi timp de 2 luni.

Documentare realizată de
Daniela BÎNDILĂ

„Reţete pentru viaţă – tratamente naturiste“, autor Tudoriţa Profir, Editura Capriccio, Piatra-Neamţ, 2011