Tradiții

Producători locali – ANA-MARIA AANEI și povestea Centrului de Colectare Amy, de pe Valea Muntelui

Ana-Maria Aanei și povestea Centrului de Colectare Amy, de pe Valea Muntelui

Ne concentrăm atenția la început de 2024 spre lista producătorilor locali de la Neamț și facem oprire în sânul familiei Aanei, în satul Sabasa, comuna Borca. Mezina Ana-Maria Aanei are 31 de ani, a absolvit Facultatea de Management Turistic și Comercial și are un master în administrarea afacerilor. Alături de familie a pus bazeleCentrul de Colectare Amy, în anul 2020.

Misiunea de colectare de fructe și ciuperci își are însă rădăcinile pe o experiență de 15-20 de ani a familiei sale. „Inițial ne-am dedicat acestei activități pentru a contracara risipa bunătăților naturii din Munții Budacului. Observând această risipă, am luat decizia de a crea un centru de colectare, oferind o modalitate sustenabilă de a aduce aceste bogății de la natură la masa oamenilor și de a împărtăși bucuria autenticității cu comunitatea noastră”, povestește tânăra antreprenoare Ana-Maria.

Gama de produse propusă de Centrul Amy este una diversă și actualizată conform noilor tendințe ale domeniului. Astfel, la Borca veți găsi fructe de pădure precum afine, merișoare și zmeură sau ciuperci de pădure selectate cu grijă. Produsele de top includ și vinul de afine, recunoscut pentru aroma sa distinctivă și proprietățile benefice.

Produsele pe bază de fructe și ciuperci de pădure pe care le găsiți la Borca spun povestea Munților Budacului. „Fiecare fruct, fiecare ciupercă aduce cu sine esența autentică a naturii noastre. Suntem artizanii gustului, amestecând în fiecare borcan nu doar arome, ci și tradiții. Prin atenția noastră la detalii și abordarea meticuloasă, transformăm simple ingrediente în experiențe culinare memorabile. Astfel, produsele noastre nu sunt doar delicii deosebite, ci și călătorii gustative în inima locurilor noastre îndrăgite”, explică Ana-Maria.

Marea familie a centrului numit Amy este compusă din colectori dedicați, dar și din specialiști cu experiență în procesare și conservare. Atenția pentru calitatea produselor este atent monitorizată de fiecare membru al echipei, asigurându-se că sunt respectate toate etapele necesare pentru realizarea unor produse imbatabile. 

Cei care sunt în căutare de produse sănătoase trebuie să știe că Centrul pentru Colectare de la Sabasapropune o serie de rețete inedite. Veți găsi aici fructe de pădure și ciuperci uscate, o gamă variată de dulcețuri, siropuri și pudre naturale, menite să păstreze aroma și calitățile nutriționale ale ingredientelor.

Dacă vă întrebați ce este această pudră de fructe și la ce poate fi folosită, Ana-Maria –  Amy – cum este alintată de părinți, ne elucidează: „Pudra de fructe este obținută prin deshidratarea fructelor noastre, păstrându-le aroma și nutrienții. Poate fi adăugată în smoothie-uri, iaurt sau folosită în coacere. Pudra de ciuperci, la rândul ei, poate fi folosită în supe, sosuri sau amestecată în preparatele culinare, pentru a adăuga un gust profund și bogat”.

Unul dintre produsele de top, căutat și apreciat de cunoscători, estevinul de afine. Ideea de fabricare a luat naștere din dorința de a valorifica aroma bogată și proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale acestui fruct.

„Complexitatea sistemului nostru de preparare este un dans delicat între pasiune, experiență și respect pentru fiecare produs în parte. În funcție de tipul de produs, procesul poate dura între 4-5 ore pentru preparatele mai rapide și până la câteva zile pentru deliciile care necesită atenție și maturare îndelungată”.

Pentru noul an, familia Aanei are planuri mari: este planificată extinderea gamei de produse, dar și încheierea unor colaborări locale și participarea la cât mai multe evenimente comunitare. Un alt obiectiv important al Centrului de Colectare de la Sabasa, Borca, este direcționat către sustenabilitate, pentru a contribui la protejarea frumuseții naturii, inspirând o comunitate mai largă către un stil de viață echilibrat și responsabil.

Dacă v-am stârnit gusturile și poftele, vă spunem că minunățiile preparate cu responsabilitate de familia Aanei de la Borca, Neamț, le găsiți în centrul de colectare din satul Sabasa, dar și online.

Autor articol:  Oana-Talida COZMA