Tradiții

Rapsozi nemțeni – DIANA ENEA, solista de muzică populară care vrea carieră în medicină

Lista Rapsozilor nemțeni continuă cu prezentarea tinerei și frumoasei Diana Enea. Artista este din 2016 solistă în cadrul Ansamblului Folcloric ,,Floricică de la munte” și mărturisește că a moștenit talentul muzical din familie, de la o străbunică. 

Născută în satul Mesteacăn, comuna Icușești, Neamț, Diana a fost atrasă de muzică încă din copilărie, de la vârsta de 10 ani. ,,Din copilărie am fost atrasă de lumea fascinantă a muzicii, iar pasiunea mea s-a născut când doamna director a școlii din comuna Bălușești, Liliana Măncuța, mi-a descoperit talentul în cadrul corului. Originea mea muzicală se regăsește într-o tradiție de familie. Moștenesc acest dar de la străbunica mea, o cântăreață pasionată, care cânta la șezătorile populare din sat”, povestește cu emoție artista.

În adolescență, la 12 ani, a început cursurile Școlii Populare de Artă din Bacău, sub îndrumarea  îndrăgitei artiste Maria Șalaru. ,,Acolo am avut ocazia să învăț și să mă dezvolt alături de doamna Maria Șalaru, iar la 14 ani am început să studiez și pianul, adăugând astfel o nouă dimensiune în cunoașterea mea muzicală”, mai completează Diana.

La recomandarea artistei și profesoarei Maria Șalaru, Diana Enea a început o frumoasă colaborare alături de Ansamblul Folcloric ,,Floricică de la munte”, al Centrului pentru Cultură și Arte ,,Carmen Saeculare” Neamț. ,,Această experiență pot spune că a contribuit la dezvoltarea gândirii mele artistice și a umplut sufletul meu de bucurie”, a mai relatat Diana Enea, despre lucrul alături de echipa Floricicăi de la munte.

Solista Diana Enea deține în repertoriul personal șase piese, dintre care trei lucrate cu soții Oloieru, iar trei cu cântăreața Maria Șalaru. ,,Mă concentrez, în cântecele mele, în special pe viața de sat de altădată, abordând folclor autentic și exprimând respect și credință în Dumnezeu. Cu privire la viitor, am în plan să realizez un album ce va cuprinde atât muzică populară, cât și pricesne. Sper ca acest proiect să se concretizeze cât mai repede”.

Deși astăzi profesează ca învățătoare și cântă cu drag din folclorul românesc, Diana visează la o carieră în medicină. Iubește călătoriile și e mereu deschisă să învețe lucruri noi, iar pentru acest din urmă lucru se pregătește continuu. ,,Deși muzica este o parte esențială a vieții mele, momentan nu îmi doresc să fac din aceasta o meserie de viitor. În schimb, intenționez să îmi îndrept pașii spre medicină”, a mai adăugat tânăra artistă.

O admiră pe doamna cântecului popular Sofia Vicoveanca, una dintre cele mai îndrăgite și apreciate interprete de muzică populară din țară. Diana și-a descoperit abilitățile muzicale printr-un cântec din repertoriul artistei de renume, fapt ce o face să o iubească în mod special.

,,Viața mea artistică este una de poveste, plină de frumos și cunoaștere. Pot spune că pentru mine muzica reprezintă acea stare de liniște, o altă lume, în care notele muzicale prind viață! Am rezonat din primul moment cu spusele lui Arthur Schopenhauer: «Dacă ne-ar reuși să reproducem detaliat în noțiuni ceea ce exprimă muzica, am căpăta o deplină și suficientă explicare a lumii»”, concluzionează nemțeanca Diana Enea.

Autor articol: Oana-Talida COZMA