Tradiții

Rapsozi nemțeni – GHIȚĂ DANDU, interpretul care și-a dedicat viața tradițiilor autentice

GHIȚĂ DANDU interpretul care și-a dedicat viața tradițiilor autentice

Deschidem în anul 2024 rubrica ,,Rapsozi nemțeni” cu unul dintre cei mai cunoscuți păstrători de tradiție din Neamț, Ghiță Dandu. Un nume cu rezonanță în ținutul Neamțului, unde este iubit și apreciat așa cum se cuvine pentru abilitățile sale artistice și pentru implicarea neobosită în promovarea și prezervarea folclorului autentic. 

Născut pe 27 februarie 1965, în comuna Pângărați, județul Neamț, invitatul nostru este absolvent al Facultății de Drept, dar și al Școlii Populare de Artă din Piatra-Neamț. Întrebat de unde a moștenit talentul și dragostea pentru folclor, răspunsul său a venit sincer și curat: „De la Domnul. Așa m-am născut, cu steaua mea! Cântând…”

Culegător de folclor, interpret de muzică populară, compozitor în cadrul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, vornicel, formator, toate aceste îndeletniciri au fost îmbrățișate cu sufletul deschis de protagonistul nostru.

„Folclorul este o parte din sufletul meu, urmat de dragostea pentru familie și prietenia pentru iubitorii muzicii populare. De toate fac, cu inima bună și cu drag. Cânt ceea ce compun, culeg folclor de la puținii veterani care au mai rămas, interpretez piese muzicale la evenimente private, organizez și sunt maestru de ceremonii tradiționale de nuntă, fac prezentarea programului spectacolelor tradiționale locale, colaborez cu diverse publicații…”, explică protagonistul nostru.  

Inspirat de natură și dragoste, de om în esența lui, cu calități și defecte, Ghiță Dandu dă frâu liber creației și scrie cântece de folclor în care satirizează defectele omenești.

A creat peste 100 de cântece personale și zeci de melodii pentru tinerii interpreți de folclor. Și-a imprimat creațiile alături de orchestrele profesioniste „Ciprian Porumbescu” și „Rapsozii Botoșanilor”, sub îndrumarea dirijorilor Trifan Leancă, Răzvan Mitoceanu și Ioan Oloieru. Deține 35 de cântece lucrate intens, ce însumează material pentru două albume muzicale. Lipsa fondurilor însă nu i-a permis o lansare oficială a albumelor. „Noi, rapsozii populari, nu suntem oameni bogați. Principalul impediment au fost banii necesari orchestrării și imprimării cântecelor. Și în aceste timpuri noi, trebuie să ne ajutăm singuri. Din păcate, nu am lansat, încă, nici un album muzical din cele pe care le-am realizat cu forțe proprii. Ofer gratis cântecele mele, prin mijloacele media, publicului pe care îl iubesc și care m-a inspirat dintotdeauna.”

Anul 2022 a adus pentru Ghiță Dandu încununarea a șase ani de muncă asiduă: lansarea unei lucrări de cercetare folclorică realizată împreună cu profesorul universitar Delia Stoian-Irimie. Cartea se intitulează sugestiv „De la Piatra-Neamț pe Vale. Folclor literar-muzical din Ținutul Neamțului”.

„Timp de mai mulți ani am cules material și am reușit să elaborez o culegere de folclor în care se regăsește și creația mea. Am avut informații obținute prin colaborarea cu diverși folcloriști din Ținutul Neamțului: unele din zona Târgu-Neamț-Pipirig, oferite de rapsodul popular Neculai Gavriliu, o parte de la veteranul soliștilor nemțeni Titi Cozma, o parte de la bătrânii de pe Tarcău, de la Oanțu, orații frumoase de nuntă de la Mihai Ungureanu, Ghiță Dascălu, Costel Calpac. O realizare extraordinară a fost colaborarea cu doamna prof. univ. Delia Stoian-Irimie, om și cadru didactic deosebit, care mi-a fost îndrumător și a realizat toate liniile melodice ale cântecelor din lucrare. Mă mândresc cu acest lucru și îi mulțumesc!”, mai spune rapsodul.

Aflați într-un ținut cu multiple influențe etnofolclorice din zonele învecinate, la Nord de Bucovina, la Vest de Ardeal, la Sud de Bacău și la Est de Iași, Ghiță Dandu consideră zona Neamțului una câștigată și îmbogățită de diverse influențe ce dezvoltă zestrea spirituală tradițională autohtonă.

„Oamenii competenți, care știu ce trebuie făcut, trebuie căutați și puși la treabă. Este nevoie să facem eforturi serioase, să identificăm persoanele care ne mai pot furniza informații despre aceste valori tradiționale, să le promovăm, în condițiile în care există în lume, și chiar în societatea noastră, o tendință de marginalizare și de pierdere a lor”, a precizat culegătorul de tradiții populare.

Pentru anul 2024, Ghiță Dandu și-a făcut planul: își dorește sănătate, mai multă promovare pentru adevărații păstrători ai folclorului autentic și mai mult sprijin din partea instituțiilor avizate în domeniu, pentru creșterea vizibilității tinerilor talentați, aflați la început de drum.

 „În ceea ce mă privește, odată cu pandemia, am pierdut spectacolele comunale la care cântam, prezentam și promovam tinerele talente nemțene. Vă promit că voi relua parțial aceste lucruri! Vă stimez și vă iubesc, public special!”

Să-i prețuim și să-i iubim! Ghiță Danu este modelul nealterat al rapsodului nemțean dedicat folclorului, aflat veșnic în slujba tradițiilor curate, reprezentative, ale neamului românesc. 

Autor articol: Oana-Talida COZMA