Practic

ROMÂNIA ÎN BUCATE: Varză a la Cluj

Abundă țărișoara aceasta de tradiție și bunătăți gastronomice. Iar în căutare de noi și senzaționale gusturi, în acest număr vă prezentăm o rețetă din zona Transilvaniei.

Varză a la Cluj este preparatul cu care vom răsfăța pofticioșii și gurmanzii aflați în căutare de rețete tradiționale. Gătim cu deschidere alături de același Chef Ciprian Țărnă, de la Braseria Tradițional Cip & Ali. 

Ingrediente necesare:

  • varză murată – o căpățână mare
  • 4 cepe
  • 1 kg carne tocată (porc și vită)
  • 150 gr orez
  • 500 ml suc de roșii
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 2 roșii
  • 1 ardei iute
  • 200 ml ulei
  • sare și piper după gust

Desărăm varza murată în apa rece, după care o tăiem fideluțe. Curățăm cele 4 cepe, le spălăm și le tăiem cubulețe. În următoarea etapă călim carnea tocată în 100 ml de ulei, alături de jumătate din cantitatea de ceapă. În aceeași tigaie adăugăm orezul pe care-l opărim în prealabil, sare și piper pentru gust, peste care punem 200 ml de suc de roșii.

Separat călim varza în ulei încins, alături de restul de ceapă tăiată cubulețe.

Într-un vas termic așezăm în straturi varză călită, carne și orez. Sugerăm 3 straturi de varză și două straturi de carne și orez. Deasupra ornăm cu felii de roșii peste care turnăm sosul de roșii rămas. Băgăm preparatul la cuptor, circa 50 de minute, la 160 de grade. La final, presărăm pătrunjel tocat.

Vom savura varza a la Cluj asezonată de un ardei iute proaspăt sau murat, turte de casă și un pahar de palincă.

Poftă mare!

Rețetă realizată cu sprijinul Tradițional Cip&Ali, 0745.069.271

Autor articol:  Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA