Inside CARMEN SAECULARE

Stagiunea muzicală 2021-2022: două evenimente mult apreciate

Recital de pian – Darius Isaac Lungu

În cadrul stagiunii artistice 2021-2022, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț, în parteneriat cu Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, a oferit publicului meloman, pe 30 martie 2022, un recital de pian susținut de elevul Darius Isaac Lungu. În programul recitalului s-au regăsit lucrări din creația compozitorilor Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Frédéric Chopin, Serghei Rahmaninov, Aram Haciaturian.

Născut în Bacău, la data de 11 noiembrie 2010, Darius manifesta încă de la vârsta de șase ani o apetență deosebită pentru a asculta muzică simfonică și, tot atunci, îi este descoperit auzul muzical absolut. Un an mai târziu începe studiul pianului cu prof. Magdolna Cozma care, timp de șase luni, îi face cunoscute primele noțiuni de teorie muzicală. Ulterior devine discipol al conf. univ. dr. Mihaela Spiridon, cu care lucrează şi în prezent.

În cei trei ani de studiu a obţinut numeroase premii la concursuri din ţară şi străinătate.

În toate aparițiile sale scenice, Darius impresionează juriile şi publicul nu doar prin tehnica pianistică bine pusă la punct ci, mai ales, prin pasiunea, sensibilitatea şi maturitatea cu care pătrunde în profunzimea textului muzical.

Talentul nativ ieșit din comun l-a determinat să-şi îndrepte atenţia şi către domeniul compoziţiei, până acum având scrise două piese pentru pian.

Elev al Colegiului Naţional de Artă „George Apostu“ din Bacău, el se bucură şi de îndrumarea tatălui său, Dragoş Lungu, profesor de pian în cadrul aceleiaşi instituţii.

Concert de percuție

Un alt eveniment muzical mult apreciat de melomanii pietreni a fost CONCERTUL DE PERCUȚIE, din 6 aprilie. Scena sălii „Calistrat Hogaș“ a Consiliului Județean Neamț a fost „cucerită“ de membrii celor patru ansambluri de percuție invitați în program: cel al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, coordonat de lector univ. Dr. Alexandru Veleșcu; Ansamblul de percuție „Versus“, al Liceului Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea“ Brașov (condus de prof. Adriana Cristina Puia); grupul elevilor Clasei de percuție de la Liceul de Artă „Victor Brauner“ Piatra-Neamț (condus de prof. Liviu Bitere) și grupul elevilor Clasei de percuție de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu“ Suceava (condus de prof. Lucian Georgel Rusu).

Cucerit a fost și publicul prezent, compozițiile lui Astor Piazzola, Chick Correa, Bruno Mars fiind pe placul auditoriului.

Autor articol: Valentin ANDREI