Pastila de cultură

„Thor“ sau „Legendele Olimpului reinterpretate“

Thor

Mari așteptări pentru frumosul, musculosul și haiosul „Thor“, care se poate arăta și extrem de sentimental și nu-i e rușine să se îndrăgostească.  

În lupta lui cu Răul, mai totul e tratat cu destulă ironie de regizorul care l-a luat peste picior și interpretat în cheie batjocoritoare și pe Hitler în oscarizatul pentru scenariul  „Jojo Rabbit“ (unde imaginea a făcut-o românul nostru Mihai Mălaimare Jr.).

Taika Waititi e din Noua Zeelandă și a ales să facă, până la un punct, o parodie, în această variantă 2022, care amintește de abordarea lui Ion Popescu Gopo, în adaptarea pentru marele ecran a basmului căruia i-a pus ca titlu: „De-aș fi Harap Alb“, din 1965, cu fermecătorul local Florin Piersic ca protagonist.

Regizorul și co-scenaristul lui Thor și-a distribuit și rolul lui Korg, ca să nu-l eclipseze de tot cuceritorul Chris Hemsworth, australianul blond ca un viking și de peste 1,90 metri înălțime, și și-a strecurat și băieții gemeni în distribuție, pe Tristan și Sacha. Doar fetița India Rose a rămas pe dinafară (deocamdată).    

Parteneră este Nathalie Portman, „Lebăda neagră“ din 2010, și Mathilda din „Leon“ (1994), care acum e savanta Jane Foster, doborâtă de o boală nedreaptă și necruțătoare. Prin urmare avem și un RMN. Oare Jane e o aluzie la numele iubitei lui Tarzan? Oricum e și un îndemn să mai fie văzute și alte filme de gen, precum incofundabilul „Interstellar“.    

Alt fost copil actor, din extraordinarul „Imperiul soarelui răsare“ (1987), al lui Steven Spielberg, este Christian Bale, care devine cutremurătorul și greul de ghicit cine se ascunde sub chipul înfricoșător și neiertător al lui Gorr, Zeul Nimicitor (i-aș zice eu).

Surpriza, spre final, e Russell Crowe, Zeus, dar mai mult nu vă spun, că nu vreau să spoileresc.

Simpaticului Groot îi dă voce Vin Diesel (Fast & Fourious), iar Valkyria e din nou Tessa Thompson, care și-a început cariera ca actriță de Shakespeare.      

Firește, avem ciocanul fermecat și un topor, arme fără gloanțe dar eficiente, pe care e mare bătaie, iar eroul nostru e Zeul Tunetelor, un fel de Sfântu Ilie, cu o cicatrice pe obraz, semn de războinic, nu neapărat invincibil, cu o pieptănătură sofisticată și plină de codițe, și un fel de armură cu capă!

Și încă un detaliu: naiul. Și puțină muzică de ABBA…

Nu vă grăbiți să ieșiți din sală. Ultima scenă e esențială și e cea care vă va da cea mai mare speranță!    

Autor articol: Irina-Margareta NISTOR